20 juni 2021

En tidning på kristen grundKultur

Influencer vill få Per-Erik Hallins “Morgonluft” att trenda

Programledare och schlagerprofilen Sofia Dalén föll pladask för Hallins 35 år gamla låt: Han är en helt otrolig artist

Under onsdagen pumpade influencern Sofia Dalén ut inlägg med Per-Erik Hallins framförande av “Morgonluft” från Melodifestivalen 1985. Syftet från Dalén, som precis upptäckt klassikern, är att fler ska göra detsamma och att låten nu ska lyfta i Spotifys listor.

För tredje året i rad arbetar influencern Sofia Dalén med innehåll kring Melodifestivalen. I det uppdraget ingår bland annat att dyka djupt i SVT:s arkiv och ta fram gamla godingar från tidigare års melodifestivaler. Under förra året dammade Sofia Dalén bland annat av kultlåten “Nästa weekend” av Uffe Persson från 1988. Men i sökandet i år hittade hon av en ren slump Per-Erik Hallins “Morgonluft” och golvades fullständigt.

– Den tilltalade mig direkt när jag hörde den. Det är gospel, det är pepp och Per-Erik Hallin är en helt otrolig artist. Han har en otrolig röst, för att inte tala om pianospelet, utbrister hon.

– Det är en ganska svårsjungen låt egentligen, men Per-Erik gör det fantastiskt. Jag gillar också hela numret med trappan där gospelkören står och liksom speglas i Per-Eriks flygel. Det är kul att ett sådant här bidrag varit med i Melodifestivalen.

Sofia Dalén berättar att hon fått mycket respons på inläggen och att hon nu fått veta mer om Per-Erik Hallins karriär, bland annat att han varit pianist åt Elvis.

– Han har en fantastisk energi på scenen, jag får liksom Ted Gärdestad-vibbar mixat med Stevie Wonder när jag ser klippet, säger hon.

– Sedan är det också kul att Frank Ådahl var med i kören bakom. Jag vet inte om det har med min uppväxt i Jönköping att göra men jag dras ständigt till den kristna musiken som Kirk Franklin, Samuel Ljungblahd eller det här.

Har du själv kyrklig bakgrund?

– Ja, det har nästan alla i Jönköping. Jag har varit jätteaktiv i kyrkan. Jag jobbade i Svenska kyrkan i en kyrka som hette Kyrkvillan i Hovslätt och hängde även en del i pingstkyrkan och missionskyrkan.

Du skriver på Instagram att du vill se “Morgonluft” i folks mest-spelade-listor när 2021 ska summeras. Vad tror du om chanserna?

– Haha, jag kommer att fortsätta kampanja för att det ska hända. Många har redan hört av sig och berättat att de lagt till låten i sina listor.

– Det behövs mer gospel i Melodifestivalen, det hade varit kul. Det enda jag hade kunnat önska när jag ser framträdandet i dag med mina 2021-ögon är att det hade funnits lite mer mångfald i gospelkören. Den känns väldigt vit om man säger så. Även om det så klart är underbart att man kan se och höra Frank Ådahl där bakom, säger Sofia Dalén.

---

Fakta: Sofia Dalén

  • Sofia Dalén är programledare och influencer.
  • Hon har varit programledare för P3 Star och Melodifestivalen Online och i Youtube-serien “P3 Star Hänger”.
  • På Instagram har hon över 28 000 följare och där gör hon bland annat sketcher med karaktärer som sångpedagogen Hjördis, Småbarnsmamman och Stockholmstjejen Vendela.
  • På Youtube har hon dryg 22 000 följare och gör framför allt intervjuvideos och matintervju-serien “Paradrätten”.
  • Sofia Dalén är 30 år.

---

Daniel Wistrand

Daniel Wistrand är redaktör för kultur och livsstil på Dagen.

Fler artiklar från Kultur