27 februari 2021

En tidning på kristen grundKultur

De gör humor av sin frikyrkliga uppväxt

Ylva Hammarström och Madeleine Åberg önskar se mer självdistans i frikyrkan

I korta avsnitt delar de med sig av roliga och ibland besvärande minnen från sina respektive uppväxter i frikyrkan. Ylva Hammarström och Madeleine Åberg startade podden “Tumverserna”, som en form av terapi.

De flesta som varit aktiva i ett frikyrkligt samfund vet nog vad en tumvers är; att på måfå stanna till vid ett ställe i Bibeln, läsa och fundera över vad Gud kan vilja säga med just den versen. I podden, med just detta fenomen som namn, är det i stället Twitter som utgör källan till ord att fundera kring.

– Vi tar en tumvers i blindo, fast på Twitter, och hoppas att Gud talar till oss, förklarar poddmakarna sitt koncept, som är halvt på skämt, halvt på allvar.

– Vi sa båda att podden skulle vara en rolig grej, men det har blivit mer känslosamt än vi trodde och verkligen terapeutiskt, säger Ylva Hammarström, som har bakgrund i olika EFK-församlingar där hennes pappa arbetat som pastor, och också varit en hel del på Livets ord, åkt på UMU-läger och liknande.

Madeleine Åberg tillbringade sina barn- och ungdomsår i församlingen Agape, som tillhör trosrörelsen, och har varit mycket i pingst och Vineyard. Det är erfarenheter från dessa sammanhang som utgör stoffet till podden. Avsnitten handlar om allt från att tvingas brodera en stjärnbild på syslöjden till hur svårt det är för en tonåring att inte ha sexuella fantasier.

– Syftet är att vara roliga, säger Ylva Hammarström ärligt och skrattar.

– Sedan har det också varit skönt att få prata om saker vi varit med om, det har verkligen varit befriande, tillägger Madeleine Åberg.

Båda två anser att det ofta saknas självdistans inom frikyrkliga kretsar och de tror att kyrkligt aktiva och kristna överlag skulle tjäna på att skratta lite mer åt sig själva.

– Humor lättar upp och får en att slappna av, konstaterar Ylva Hammarström.

– Det märks också att många av våra lyssnare känner igen sig och menar att det är skönt att få höra några som pratar om saker man själv upplevt i kyrkan.

Hur tror ni frikyrkligt aktiva kan uppfatta podden, som innehåller en hel del ironi?

– Vi önskar att fler skulle lyssna, om de förstår att vi inte vill förlöjliga utan bearbeta våra egna upplevelser. Det vore nog bra för en del ledare att lyssna så de förstår hur mycket man påverkar en ung människa med vad man säger.

Finns det något man inte får skämta om, som hänger ihop med tro och Gud?

– Den helige Ande! svarar de båda poddmakarna rappt, halvt på skämt, halvt på allvar.

– Det vore fantastiskt om vårt samtal kan få någon i kyrkan att må bättre. Gud tål i alla fall skämt, säger Madeleine Åberg.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur