Film och TV

Bränner till i SVT:s “Husdrömmar” när kapell blir bostad

“Jag är inte helt bekväm”, medger arkitekten och programledaren Gert Wingårdh

För första gången i det populära tv-programmet “Husdrömmar” får tittarna följa med när en gudstjänstlokal görs om till bostad. Det är i småländska Strömsberg som Svenska kyrkan sålt sitt kapell för något som måste räknas som en spottstyver för en byggnad på hela 350 kvadratmeter: nämligen 270 000 kronor.

– Man skäms nästan för att vi köpte det så billigt, men jag hoppas att folk inte ska se det som negativt utan ser det positiva, att det kommer bli fint och att vi kommer ta hand om det på ett bra sätt, säger köparen Josefin Kvilland Rizos i programmet.

Huruvida bygdens invånare reagerat på köpet och renoveringen får tittaren inte veta. Däremot ska SVT ha en eloge för att man låter programledarna stanna upp inför det faktum att det kan skava när en gudstjänstlokal, som användes så sent som fram till hösten 2018, omvandlas till sommarbostad åt en barnfamilj. Efter en första titt på huset samtalar de två programledarna om att det finns många som förknippar kapellet med livets milstolpar, som vigslar, dop och begravningar och att huset kan betyda mycket för dem.

Tv-program

Gert Wingårdh, prisbelönt arkitekt, som tillsammans med veteranen Anne Lundberg utgör programledarduon, tillåts till och med uttrycka en viss skepsis till hela projektet.

– Det kanske måste vara en paus, från att det är en helgad byggnad, till att det blir något profant, säger han och föreslår en tid på ett, fem eller tio år. Eller en hel generation.

– Jag är inte helt bekväm, konstaterar han.

Senare i programmet får tittaren följa med den stiligt klädde arkitekten när han strövar runt i ett annat kyrkorum för att dela med sig av sina tankar om vad kyrkorummet betyder för honom och att han själv minsann gick i kyrkan ofta som barn. Sedan får han det tyvärr att låta som att människor helt slutat gå i kyrkan och gör en utläggning om att byggnaderna gärna skulle få vara en uppvärmd plats där man kan söka skydd mot dåligt väder.

– Jag kan tycka det vore fantastiskt om kyrkorummen fick vara just tomrum, en plats dit man kan söka sig, skydda sig från väder, kanske uppvärmda – måste allt alltid fylla en funktion? frågar han sig.

Som sagt, bra av SVT att tillåta nyanseringen, att markera att ett kapell inte är vilken renoveringsfärdig byggnad som helst. Däremot kunde man skippat Gert Wingårdhs kvasifilosofiska utläggning om hur han ser på kyrkor i dag. Att önska att det skulle få vara ett uppvärmt “tomrum” blir i mina öron en förminskning av Guds hus till något som snarast låter som en furubeklädd värmestuga.

Fler artiklar för dig