Kultur

Spelrecension: Lös kluriga mordgåtor på enorm svartvit karta

Dagen recenserar brädspelet MicroMacro: Crime City

  • Titel: MicroMacro: Crime City
  • Betyg: 4 av 5
  • Ålder: från 15 år
  • Antal spelare: 1–4
  • Speltid: 15–45 minuter per fall
  • Förlag: Venneröd förlag
  • Regelvideo på svenska
Omslag till brädspelet MicroMacro: Crime City

I MicroMacro: Crime City tar du rollen som en detektiv som tillsammans med dina medspelare ska lösa brott genom att detaljstudera en enorm, svartvit karta över en stad. Kartan är full av små och mycket detaljerade illustrationer, och det medföljande förstoringsglaset kommer väl till pass.

Varje fall består av en ett antal kort med frågor att besvara - till exempel att hitta brottsplatsen, identifiera de skyldiga, hitta var de bor någonstans och lista ut ett motiv till dådet. Du får inte gissa, utan måste hitta en scen någonstans på kartan som bevisar din teori.

Utsnitt från karta från spelet MicroMacro: Crime City

Spelet går att spela med en–fyra spelare, men fungerar bäst på två. Är man fyra blir det ganska snabbt trångt runt de delar av kartan som är intressanta, och någon kommer förmodligen att få titta på den uppochner. Det går också utmärkt att spela själv, men det är roligare att ha någon att diskutera fallen med. Någon typ av markörer rekommenderas för att inte tappa bort de detaljer man hittat och behöva leta upp dem igen. Personligen använde jag små kuber från ett annat spel. Se också till att ha gott om ljus.

Spel där du ska lösa brott tillsammans med dina medspelare är ganska vanliga nuförtiden, och för att ta genren vidare har spelutvecklarna gått lite olika vägar – Dagen recenserade nyligen Chronicles of Crime, där du spelar ett fysiskt brädspel med hjälp av en app i din mobil. MicroMacro är minst lika unikt, men har en mindre teknisk infallsvinkel.

Precis som Chronicles of Crime är det dessutom väldigt enkelt att komma in i, och går att spela med nästan vem som helst: det är inte på grund av komplexitet som Dagen rekommenderar spelet från 15 år, utan att brotten är av vuxen natur. De flesta fallen handlar om att lösa mord, och motiven är inte heller särskilt barnvänliga.

Men bortsett från det rekommenderas MicroMacro varmt till alla som gillar deckare i någon form – och har hyfsat bra syn.

Fler artiklar för dig