Kultur

Putte Nelsson: Välj inte bort gamla sånger

Filadelfiakyrkans digitala satsning Allsång på Rörstrand är tillbaka och brukar locka många tittare

Ikväll sänds det första av två nya avsnitt av Filadelfiakyrkans programsuccé Allsång på Rörstrand. Programledaren Putte Nelsson säger till Dagen att han märker en stor längtan efter att få sjunga de lite äldre sångerna från programmet och hoppas att fler kyrkor ska plocka upp dem i gudstjänsten.

Förra sommaren satsade Filadelfiakyrkan i Stockholm på att spela in musikprogrammen Allsång på Rörstrand som sändes digitalt. Nu är det dags igen. Två program ligger klara – det första med Samuel Ljungblahd som gäst, det andra med Evelina Gard.

Programledaren och musikern Putte Nelsson är säker på att det är valet av låtar som uppskattas mest av tittarna.

– Mycket av den musik vi spelar och sjunger i programmet har försvunnit från våra gudstjänster. Jag tror att det är så enkelt att många känner en saknad efter att blanda upp musiken lite mer, säger körprofilen.

– Jag tror att många saknar låtarna de själva vuxit upp med, de fina, äldre sångerna som helt enkelt väljs bort av många församlingar i dag.

Allsångsprogram

Vad är det då för sånger han syftar på? Jo, sånger från Segertoner, från Psalmboken och så kallade läsarsånger, andliga sånger som tidigt sjöngs i frikyrkliga kretsar.

Varför tror du att den här typen av musik väljs bort från gudstjänsterna, om nu många tycks uppskatta den?

– Den frågan får nog ställas till de musikansvariga i våra kyrkor. Men jag är av den åsikten att den nostalgiska aspekten inte behöver vara fel. Tvärtom kan det vara en faktor man kan använda sig av.

Putte Nelsson, snart 50 år gammal, tar som exempel när han själv går på en konsert med Toto, ett band han lyssnade mycket på som ung. Visst uppskattar han de nya låtarna som spelas av de skickliga musikerna, men det är de gamla, som “Hold the line”, “Africa” och “Rosanna”, som får honom att gå i gång.

– Det är de som får mig att öppna upp, får mig att sträcka upp mina armar, som ger mig gåshud! På samma sätt kan det vara i en kyrka – vi ska inte leva på nostalgi, men inte heller förakta den. Det kan få oss att öppna upp på ett annat sätt.

Putte Nelsson hoppas att musikprogrammen kan få inspirera frikyrkoförsamlingar att börja använda de gamla, kristna sångerna i gudstjänsten. Av responsen han får från tittarna är det flera som önskar samma sak.

– Jag hoppas för deras skull, de som kanske inte vågar höja sin röst och ta diskussionen om vilken musik som ska ta plats i gudstjänsten, att programmen får visa vad den här musiken betyder. Jag hoppas faktiskt att våra musikledare ute i landet tar till sig det.

Vilken form programmen får framöver, nu när pandemirestriktionerna lättat något återstår att se, men en fortsättning ska det bli – det hoppas i alla fall Putte Nelsson.

– Vi har tankar på framtiden om att fortsätta med konceptet, kanske i ett forum där vi får ha publik, eller rent av en lokal full med körsångare där alla sjunger med.

Kan vi hoppas på ett kristet Allsång på Skansen framöver?

– Ja, det tycker jag att vi skulle kunna göra! Om inte SVT vill ha den pucken hade det varit roligt att få göra det.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig