Kultur

Spelrecension: Förhandla dig till bönrikedom i Bohnanza

Dagen recenserar kortspelet “Bohnanza”, där du vill bli den rikaste bönodlaren

Titel: Bohnanza

Omslag, kortspelet Bohnanza.

Betyg: 3,5 av 5

Ålder: från 13 år

Antal spelare: 3–7

Speltid: 45 minuter

Förlag: Lautapelit/Rio Grande Games

Regelvideo på svenska

Bohnanza är ett numera klassiskt kort- och förhandlingsspel från speldesignern Uwe Rosenberg (känd för bland annat Agricola och Patchworks).

Två saker definierar Bohnanza som spel. Det första är att du inte får flytta omkring korten i din hand. Den ordning som korten delades ut är den ordning du måste plantera dem, och du är ytterst begränsad i hur många olika typer av bönor du kan ha planterade på samma gång.

I förhandlingsfasen, som är den del av spelet som tar klart längst tid, kan du dock byta bort kort från din hand för att på så sätt komma åt de mer värdefulla bönor som ligger bakom. För att vinna spelet måste du både göra smarta byten och vara strategisk i vilka bönor du planterar utifrån var de befinner sig i din hand och vilka bönor övriga spelare har planterat. Rikast bönodlare när spelet är över vinner.

Det går att spela upp till sju spelare, och det finns även en regelvariant för att spela två spelare. Bäst är dock spelet på 4–5 personer, då färre personer gör förhandlingarna som är spelets kärna ganska tråkiga, och fler personer gör spelet för långt och utdraget. Det finns också många expansioner till Bohnanza, men de flesta av dem tillför inte särskilt mycket till det grundläggande konceptet – som är smått genialiskt i sin enkelhet.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig