Kultur

Spelrecension: Tetrisliknande ritspel som passar de flesta

Dagen recenserar spelet “Second Chance” av Uwe Rosenberg

Brädspelet Second Chance, omslag.

Titel: Second Chance

Betyg: 4,5 av 5

Ålder: från 8 år

Antal spelare: 1–6 spelare

Speltid: 10 minuter

Förlag: Stronghold/Brädspel.se

“Second Chance” går ut på att fylla så mycket som möjligt av en 9x9 rutor stor yta med olikformade bitar (tänk Tetris, men med mer variation). Varje runda dras två kort från en gemensam lek, och alla väljer vilket av de två korten som de vill rita av i sitt rutnät. Om ingen av bitarna får plats får du dra ett kort till (därav namnet “Second Chance”), men om du fortfarande inte kan är du ute. När leken är slut eller – mer troligt – alla åkt ut, så räknar varje spelare sina tomma rutor. Den som har minst antal vinner.

Jag har ett antal spel som jag plockar fram när jag spelar spel första gången med någon som inte spelat så många spel förut, och där jag inte har lång tid på mig att förbereda mig eller lära ut reglerna. Second chance har snabbt placerat sig väldigt högt upp på den listan: Det går att lära ut på under fem minuter, du kan börja spela på en gång och en omgång tar 10 till 15 minuter. Oftast följs den av en till. Och så en till.

Det funkar bra både som uppvärmning eller mellanspel för inbitna brädspelare och för att spela med familjen – det går till och med att spela själv om man skulle vilja det. Det är dessutom både billigt och tar liten plats i spelhyllan eller väskan.

Fler artiklar för dig