Kultur

Spelrecension: Undvik lerskred och kom först i mål med enkel matte

Dagen recenserar barnspelet “123 Treasure Hunt”

Barnspelet "123 Treasure Hunt", omslag.

Titel: 123 Treasure Hunt

Betyg: 3 av 5

Ålder: från 3 år

Antal spelare: 2–4 spelare

Speltid: 20 minuter

Förlag: Amo Toys

“123 Treasure Hunt” är en variant av det klassiska barnspelet “Klättra och kana” (eller “Snakes and ladders” på engelska) med två skillnader.

Den första är rent kosmetisk: I stället för stegar och kanor (eller ormar) består spelplanen i “123 Treasure Hunt” av vinschar och lerskred, och pjäserna består av jeepar som ska ta sig igenom en djungel. Spelplanen är möjligen lite rörig, men intressant att titta på vilket kan hjälpa till att hålla kvar små barns intresse.

Den andra skillnaden är betydligt större. I stället för att slå tärning får du under din tur välja ett av en stor uppsättning spelkort, som visar enkla mattetal: endast plus och minus, och resultatet blir alltid mellan ett och sex. Några av korten har också enbart en siffra på sig, utan någon addition eller subtraktion. När man använt ett kort kastas det, och kan inte användas igen förrän alla kort gått åt.

Inte nog med att detta blir ett bra sätt att öva matte under roliga former, denna förändring gör “123 Treasure Hunt” till ett betydligt bättre spel än “Klättra och kana”. I stället för att enbart bygga på tur med tärning, går det här att spela strategiskt och välja rätt kort för att landa på vinscharna och undvika lerskreden.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar