Kultur

Satirkontot Svärden Idag lägger ner

Tar hjälp av åtskilliga kristna profiler för att säga “tack” och hej i videohälsningen

Efter 665 inlägg verkar det som att humorkontot på Instagram, Svärden Idag, har gjort sitt sista inlägg. Med nästan 4 000 följare räknas kontot som det största svenska memeflödet med frikyrkligt innehåll.

Carola, David Lega, Niklas Piensoho och kungahuset – de och många andra har fått sig både en och två slängar av satirkontots svängande humorslev. Skaparna av kontot älskar att skämta om allt som har med frikyrkligheten att göra och det är tydligt att många gillar att få skratta åt både sig själva och andra. På mindre än ett år växte kontot från noll till över tusen följare, och nu har det alltså strax under 4 000 personer som följer dem.

Vem eller vilka som står bakom kontot Svärden Idag har inte offentliggjorts. På en rak fråga från en av sina följare svarar skaparna: “Skulle jag erkänna det så är jag rädd för att inte bli insläppt på Nyhem i år”.

Tidningen Sändaren har gjort en anonym intervju med “Kim” som säger sig vara en av tre personer som skapar de skämtsamma inlägg som läggs ut. I intervjun från januari förra året säger Kim att de kommer att avslöja sina namn vid ett senare tillfälle, men att det blivit en del av grejen att man inte ska veta vilka de är.

Kanske kommer den nu annonserade nedläggningen av kontot leda till ett framträdande?

Men att de “kristna skämten” uppskattats av många är ett som är säkert, även om vissa menar att det ibland gått för långt. Inte sällan har stoffet till skämten hämtats från Dagens innehåll, som fått sina rubriker och bilder tillskruvade till något helt annat.

Namnet Svärden Idag anspelar på den kristna tidningen Världen i dag, och loggan påminner om Livets ords tidigare logotyp med två svärd, en uppslagen bibel och en regnbåge.

I satirkontots sista inlägg dyker en mängd kristna profiler upp för att säga sitt sarkastiska “tack”, samtidigt som de gör hartassar med fingrarna i luften. Dagens egen publisher Felicia Ferreira är en av dem som tackar:

– Ett stort “tack” från mig och min företrädare Lewi Pethrus som ni ser bakom mig, säger Felicia Ferreira och pekar mot en tavla föreställandes Dagens grundare.

Gustav Fridolin, Britta Hermansson, Daniel Alm, Cilla Eriksson och Peter Gembäck är andra som “tackar” i det sista inlägget. Allt medan Lina Sandells psalm “Blott en dag” sjungs i bakgrunden.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig