Kultur

Dagens stora test av barnspel 2021

Här recenserar vi brädspel för mindre barn, eller som barn kan spela utan någon vuxen medverkan.

Underhållande och lagom kuslig spökjakt

Omslag, Spökjägarna
 • Titel: Spökjägarna
 • Betyg: 4,5 av 5
 • Ålder: från 6 år
 • Antal spelare: 2-6 spelare
 • Speltid: 20 minuter
 • Förlag: ALF

Spökjägarna är ett lagom kusligt spel som går ut på att hitta spöket som rymt från Tant Agdas slott. Till din hjälp – eller stjälp – finns falska ledtrådar men som du sedan kan byta mot en spökdammsugare för att kunna fånga spöket. Du kan också ropa på hjälp från tant Agda som tar dig framåt, stoppar en motspelare eller tvingar dig att stå över ett kast.

Spelet tar lite tid att lära sig första gången men får högsta betyg för tydliga instruktioner, och fördelen med att det är lite svårare i början är att det sedan varar mycket längre och inte blir tråkigt. Skulle jag få önska en liten detalj så är det ett extra spöke då det bara finns en enda liten papperspollett och risken för att den tappas bort är överhängande. Men spelet är roligt, underhållande och en succé bland kompisar på besök.

Felicia Ferreira


Helt rätt nivå för åldersgruppen

Omslag, Bamse och Vulkanön-spelet.
 • Titel: Bamse och Vulkanön-spelet
 • Betyg: 4 av 5
 • Ålder: från 5 år
 • Antal spelare: 2-4 spelare
 • Speltid: 15 minuter
 • Förlag: Kärnan

Här är ett spel som ett gäng barn lätt kan ta fram själva och spela redan efter första gången. Spelet är rekommenderat från fem år och uppåt och det stämmer fint. Reglerna är enkla och spelplanens tydlighet gör att barnen blir påminda om dem när de ska återge dem för en kompis eller spela utan vuxen.

Den som först hinner samla fyra djur på sin bricka och ta sig med dem alla till målet vinner. På vägen behöver man klara av utmaningar som är både tydliga och enkla men samtidigt roliga, ett plus då det inte finns tolkningsutrymme som kan leda till sura miner hos små vinstsugna. Det känns verkligen som att spelet hittat rätt för sin åldersgrupp.

Jenny Borglund


Bygg ihop en värld och få drakägg

Omslag, Dragomino.

Titel: Dragomino

Betyg: 4 av 5

Ålder: från 5 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Speltid: 15 minuter

Förlag: Brädspel.se

Dragomino är en enklare version av spelet Kingdomino, anpassat för att spela med yngre barn. Precis som i “Kingdomino” är grunden i spelet att placera dominobrickor med illustration av olika terräng, men till skillnad från föregångaren handlar det här om att samla på olikfärgade drakägg i stället för att bygga ett kungarike. När du lägger brickor av samma typ bredvid varandra får du ta ett drakägg och vända upp – har du tur finns en drake där inuti. När spelet är slut vinner den som har flest drakungar framför sig.

De färgglada och vackra illustrationerna och tjocka brickorna i Dragomino fungerar bra för att locka barn till bordet, och en omgång är alldeles lagom lång för att inte hinna bli uttråkad. Beroende på humör kan elementet att vända upp ett ägg och hoppas på att det inte bara visar ett tomt skal vara antingen spännande eller frustrerande.

Jakob Ihfongård


Spelpjäser till Sommarlovs-spelet.

Ambitiöst och beroendeframkallande för hela familjen

Omslag, Sommarlov spelet: Jakten på Sommarskuggan

Titel: Sommarlovsspelet – Jakten på sommarskuggan

Betyg: 4 av 5

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 3-4 spelare

Speltid: 30 minuter

Förlag: Tactic

Sommarlovsspelet är lika härligt som det låter! Det är ett klassiskt brädspel med brickor och spelplan. De tävlande ska jaga “Sommarskuggan” och få extra fart genom att dra ett uppdrag ur en korthög – det kan vara att rita, göra “finn-fem-fel”, göra olika rörelser med kroppen eller genomföra ordlekar. Sommarskuggan kan sakta ner de tävlandes framfart genom att släppa lite skuggslem som fördröjer jakten.

Här snackar vi hjärngympa för liten som stor. Upplägget är ganska komplicerat för att vara ett barnspel, så för att få ut max av spelet och alla de olika uppdragen bör deltagarna helst vara i skolåldern. Men med det sagt är det här ett spel som är svårt beroendeframkallande – vilket uppdrag döljer sig bakom nästa kort? Och jag älskar ambitionsnivån att göra ett spel som hela familjen har glädje av. Sommarlovsspelet är ett hett tips för alla barnfamiljer som vill undvika skärmen och ha roligt tillsammans. Inte bara på sommaren, utan året runt!

Rickard Ringqvist


Kul sätt för de minsta att utveckla strategiskt tänkande

Omslag, Sequence Junior.

Titel: Sequence junior

Betyg: 4 av 5

Ålder: från 3 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Speltid: 20 minuter

Förlag: Goliath/Asmodee Nordics

Det här är ett klassiskt fyra-i-rad-spel. Spelplanen pryds av olika djur som spelarna lägger sina marker på i takt med att de plockar kort med djurbilder från korthögen. Spelarna har hela tiden tre kort på handen. Det finns två specialkort i korthögen, drake och enhörning. Med enhörningskortet får man lägga marker på valfri ruta. Med drakkortet får man ta bort valfri marker från motspelaren.

Det här har spelats mycket med fyra- och sexåringen. Det enkla upplägget med den lilla extra spänningen att kunna få en enhörning eller drake fungerar väldigt bra. Eftersom man får ha tre kort på hand måste också spelarna fundera på bästa strategi, vilket både är roligt och utvecklande. Ett spel som verkligen kan rekommenderas för barn att spela själva men också för hela familjen.

Albin Larsson


Mycket spelglädje i en och samma låda

Omslag, Zoo

Titel: Zoo

Betyg: 4 av 5

Antal spelare: 2-6 spelare

Ålder: Från 6 år

Speltid: 15 minuter

Förlag: ALF

Zoo Spel innehåller hela tre olika barnspel. I ett av spelen tävlar alla ihop för att tillsammans försöka ge djuren vatten. I ett annat av spelen ska deltagarna bygga så höga torn som möjligt av de kluriga och specialgjorda tärningarna. Och i det tredje spelet ska man samla på sig så många djurfamiljer som möjligt innan korten tar slut.

Sällan har en så liten låda innehållit så mycket spelglädje. Zoo är tre spel i ett och de olika spelen är lätta att begripa och underhållande för både yngre och äldre spelare. Favoriten hos oss blev tärningsspelet där de underfundigt konstruerade tärningarna ska byggas till ett torn, vilket i sin tur kompliceras av att man måste börja med tärningen med lägst siffra och sedan jobba sig uppåt i nummerordning. Genialt i all sin enkelhet.

Daniel Wistrand


Flicka spelar LasseMajas Detektivbyrå: Deckarkortspelet.

Rappt och roligt för alla smådetektiver

Omslag, Lassemajas detektivbyrå: Deckarkortspel.

Titel: LasseMajas Detektivbyrå: Deckarkortspel

Betyg: 4 av 5

Ålder: från 8 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Speltid: 20 minuter

Förlag: Kärnan

På uppdrag! Det ska du säga när en medspelare ber dig om ett kort som du inte har. För varje stick med tre likadana kort får du ta en ny ledtråd och den som först får tre ledtrådar som passas ihop har löst brottet och vinner. Detta kortspel är enkelt att spela trots sina lite krångligt skrivna instruktioner. En värdefull bonus för alla små detektiver som spelar är att det delas ut guld-, silver- och bronsmedalj beroende på hur många gånger du vinner.

Speltiden är ganska kort så det går med fördel och till barnens förtjusning att spela många gånger och därmed öka chanserna till en guldmedalj. Bonus för stora glossiga spelkort med härliga färger. Spelet rekommenderas från 8 år men vår 4-åring klarade av det galant och var mycket förtjust.

Felicia Ferreira


Spännande och roligt så länge man inte är för många

Omslag, Coco Crazy.

Titel: Coco Crazy

Betyg: 4 av 5

Ålder: från 7 år

Antal spelare: 2-8 spelare

Speltid: 20 minuter

Förlag: Brädspel.se

Coco Crazy är ett färgglatt familjespel med enkla regler där alla kan vara med (upp till 8 spelare). Det går ut på att samla sex stycken apor i olika färger från sex likadana kokosnötter. Kokosnötterna flyttas runt på spelplanen på olika sätt bestämt av tärningen man slår på sin tur, tärningen kan också ge alla chansen att kika i en nöt eller gissa färg på en. Gissar man rätt vinner man en apa av den färgen, så det gäller att hänga med och hålla minnet skärpt. Det är en utmaning för både stora och små att hålla reda på färgerna eftersom de inte stannar på samma plats länge.

Spelet går fort att komma i gång med och passar alla åldrar. Är man fler än fem kan det dock ta lång tid innan någon vinner och eftersom det inte finns så många moment och variation i spelet, är det lätt att några tröttnar. Men med tre till fyra spelare är det spännande och roligt.

Patrik Viklund


Sikta, studsa och bli lerpölsmästare

Omslag, Peppa Pig: Leriga fotspår

Titel: Peppa Pigs leriga fotspår

Betyg: 4 av 5

Ålder: från 3 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Speltid: 20 minuter

Förlag: Tactic

I det här spelet ska du hoppa i lerpölar! Det gäller att studsa ner sin figur i staden och lämna sina leriga fotspår. Om man hamnar i lerpölen blir man lerpölsmästare. Den spelare som först lämnat sina sex fotspår och innehar mästartiteln vinner spelet. Det är ett lätt och roligt spel som går att justera efter olika åldrar. Det kan vara svårt för treåringar att sikta och studsa i sin boll i staden, så rekommendationen är att spela med lite äldre barn.

Lina Eriksson


Pedagogiskt och trevligt – men håll hårt i specialtärningen

Omslag, Bamse Odlingsspel.

Titel: Bamse odlingsspel

Betyg: 4 av 5

Ålder: från 3 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Speltid: 10 minuter

Förlag: Kärnan

Klassiskt småbarnsspel med pedagogisk touch. Bamse, Nalle-Maja, Lille Skutt, Nina Kanin och Skalman planterar i trädgården och det de odlar skördas med hjälp av en specialtärning. Glöm taktiken. Det är turen som avgör hur det går och under spelet finns osökta tillfällen att prata om exempelvis skillnaden mellan frukter och bär och fundera över varför potatis och morötter kallas rotfrukter.

Även 2020-talets barn verkar gilla Bamse och hans vänner. Det ökar attraktionen och det är inte fel att förena nytta med nöje och träna på begrepp medan man spelar. Tydliga och bra bilder som gör att det inte är nödvändigt att kunna läsa för att vara med. Stabil kartong som håller för många omgångar. Men specialtärningar är alltid en risk – försvinner den går hela idén förlorad.

Elisabeth Sandlund


Spelet där det gäller att samarbeta

Omslag, Världens barn

Titel: Världens barn

Betyg: 3,5 av 5

Ålder: från 5 år

Antal spelare: 2-6 spelare

Speltid: 20 minuter

Förlag: Tactic

Världens barn är ett snyggt spel med tilltalande färger och inbjudande kort. Barnen kunde lätt sitta en halvtimme och prata om allt de ser på spelplanen och visa varandra nya upptäckter. Spelet kräver att i alla fall två av deltagarna är läskunniga, vilket gör att jag tycker att 5-10 år är lite missvisande. Jag skulle mer säga att det lämpar sig för 7-10 åringar. Reglerna är lätta att sätta sig in i och uppdraget är att alla tävlar tillsammans för att hinna samla ett visst antal stämplar innan spelets biljetter tagit slut. Spelarna reser sedan jorden runt för att testa sina kunskaper om vår värld och samtidigt lära sig nya spännande fakta.

Upplägget att samarbeta är väldigt sympatiskt, men kanske blir jag som vuxen mer tilltalad av det än en snart sjuåring som gärna spelar för att vinna. Nioåringen uppskattade det dock verkligen och ville gärna spela vidare.

Jenny Borglund


Bra sifferhjälp för de minsta – åtminstone första gången

Omslag, Lär dig siffror

Titel: Lär dig siffror

Betyg: 3 av 5

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 1–4 spelare

Speltid: 15 minuter

Förlag: Tactic

En sak som skiljer Lär dig siffror från många andra brädspel är att man spelar det ensam. Visserligen säger förpackningen att man kan vara upp till fyra spelare, men spelet är inget sällskapsspel. Snarare liknar det ett undervisningsmaterial med spelkaraktär. Huvudpoängen är att hjälpa barn att på ett lustfyllt sätt lära sig matte. Och det lyckas man med!

Spelet består av åtta spelplaner där svårighetsgraden stiger med varje spelplan. Barnet lär sig siffrorna 1 till 12, löser enkla räknetal och fäster sedan små brickor i hålrummen på spelplanen. När alla uppgifter är lösta kan barnet vända på spelplanen. Om barnet har gjort rätt bildar brickorna en fin bild. Här är det dock lätt att brickorna ramlar ur och barnet får göra om, vilket kan bli en tråkig bieffekt.

Min femåring tyckte att spelet var jätteroligt att spela – en gång. Hon ville göra alla åtta spelplaner i en följd, men har inte velat återvända till spelet sedan dess. “Jag kan det där nu”, kände hon. Kanske känner fler samma sak?

Malina Abrahamsson


Inga dåliga förlorare när alla samarbetar mot vargen

Omslag, Mr Wolf.

Titel: Mr Wolf

Betyg: 3 av 5

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 1–4 spelare

Speltid: 15 minuter

Förlag: Asmodee

Här finns bondgårdens alla djur samlade på spelplanen. Bredvid går den lömska vargen och lurar, redo att attackera några av dem. Alla spelare spelar tillsammans, mot vargen. Antingen vinner bondgårdsdjuren, eller så vinner vargen.

Man turas om att vända upp en bricka som ligger uppochnedvänd på spelplanen. Visar den ett bondgårdsdjur ska man stoppa ner djuret i en av fyra små lador som står uppställda på spelplanen. Det gäller att hålla koll på var djuren stoppats ner. Så snart varje lada fått rätt antal djur har spelarna vunnit. Men visar brickan i stället en varg får vargen ta ett steg framåt. Om vargen hinner komma fram till grinden innan djuren stoppats ner i ladorna vinner vargen och omgången är över.

Det är fint att man tävlar mot vargen tillsammans, ett sätt att undvika dåliga förlorare om inte annat. Kul att stoppa ner djur i små lador. Passar nog yngre barn bäst, kan bli lite händelselöst för äldre barn.

Josefin Lilja


God tanke men tävlingsmomentet saknas

Omslag, Lär dig om bokstäver.

Titel: Lär dig bokstäver

Betyg: 3 av 5

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 1–4 spelare

Speltid: 15 minuter

Förlag: Tactic

Grundtanken är lika enkel som pedagogisk. Bokstäverna ska läggas på rutor som bildar ord. Nästa steg är att vissa bokstäver saknas i orden och så slutligen ska barnet lägga ut bokstäverna på helt tomma rutor och själv bilda fullständiga ord. “Här ska alfabetet läras ut”, konstaterar jag förväntansfullt när vi sätter oss för att spela. Det finns bara ett problem. Det krävs nog ett synnerligen stort intresse för bokstäver för att det här spelet ska bli riktigt roligt.

Det finns inget tävlingsmoment eller liknande som gör det hela en smula kittlande. Ingen variation. Det hela känns till slut som en läxa och jag tycker mig höra lärarens förmaningar eka i huvudet och funderar på en tänkbar muta för att få fyraåringen att spela lite till. Men till slut kommer jag till sans och inser att det faktiskt är ett par år innan mitt barn ska börja i skolan. Jag släpper pekpinnen och konstaterar att vi får traggla vidare med alfabetet en annan dag.

Rickard Ringqvist


Flicka spelar Speedy Roll.

Fingerfärdighet och taktisk planering

Omslag, Speedy roll

Titel: Speedy Roll

Betyg: 3 av 5

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 1-4 spelare

Speltid: 15 minuter

Förlag: Amo Toys

Brädspelet Speedy roll kan spelas som ett tävlingsspel där man tävlar mot varandra, eller som ett samarbetsspel där alla är med i ett lag som tävlar i en kapplöpning mot en räv. Man förflyttar sig i spelet genom att rulla en pälsboll genom en hög med kardborremärken som fastnar på bollen. Man samlar sedan upp de märken som fastnat på bollen. Därefter får man gå så långt man kan utifrån de märken som man fått. I tävlingsspelet vinner den spelaren som först når hela vägen hem. I samarbetsspelet slår man räven om man kommer före den i mål. Räven får gå två steg varje gång.

Spelet kräver viss fingerfärdighet och lär barnen om taktisk planering och att samarbeta. Båda mina barn tyckte spelet var roligt, åttaåringen mer än fyraåringen. Men ingen av dem kommer att tjata ihjäl sig om att få spela det igen.

Martin Einald


Vackra brickor men för enkelt att memorera

Omslag, Lär dig naturen.

Titel: Lär dig naturen

Betyg: 3 av 5

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 1–4 spelare

Speltid: 15 minuter

Förlag: Tactic

På fyra olika brickor som var och en representerar en av de fyra årstiderna ska pusselbitar placeras. Alla har var sin bricka och tar upp en bit var i tur och ordning. Det gäller att matcha pusselbiten med rätt bild i sin bricka – när spelet är slut vänds nämligen brickan upp och ned och då har bitarna bildat en årstidsbild.

Enkelt spel att lära sig, lämpligt för framför allt yngre barn. En bonus är att brickorna och bitarna är vackra och visar på det fina med varje årstid. Ett minus är att det går snabbt att lära sig var bitarna på respektive bricka ska sitta så efter några omgångar blir det ingen direkt utmaning.

Josefin Lilja


Charmigt fiskspel där snabbast vinner

Omslag, Foto Fish.

Titel: Foto Fisk

Betyg: 3 av 5

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Speltid: 15 minuter

Förlag: Amo Toys

Foto Fish har förutsättningar att vara ett enkelt och roligt spel där den bästa undervattensfotografen ska koras. Den första spelaren börjar och kastar tärningen. Sedan får alla spelare använda sin kameraram/akvarium för att på spelbrädet hitta den fisk som visas på tärningen. Spelaren som snabbast hittat rätt bild kan få en stor bit till sin fisk. De andra spelarna, om de också hittat rätt fisk, kan lägga till en mindre bit. Vinner gör den som snabbast samlat ihop delar till en hel fisk som är längre än akvariet.

Spelet har flera svårighetsnivåer, men trots det blir det lätt så att de som är lite äldre är snabbare än de allra yngsta. Spelet är charmigt – men är dessvärre inte tillräckligt spännande för att spelas många gånger.

Felicia Ferreira


Pedagogiskt men inte helt anpassat för de yngsta

Omslag, Lär dig färg och form.

Titel: Lär dig färg och form

Betyg: 3 av 5

Ålder: från 3 år

Antal spelare: 1–4 spelare

Speltid: 10 minuter

Förlag: Tactic

Det här spelet lär dig olika former och färger. Det gäller att fylla sin bricka med rätt form och matcha färgen, när man gjort det vinner man. För att få tag på en bricka kan man antingen ta en ur en påse som innehåller alla brickorna eller så tar man en bricka från bordet som någon annan tagit upp men som inte passade deras bricka.

I reglerna finns alla färger benämnda men inte formerna. Det är en månform med i spelet som inte är någon “vanlig” form. Det skulle vara bättre med en stjärna eller hjärta i stället. Barnen tycker det är kul att få dra en form ur påsen och se om den passar deras bricka, men man får spela några gånger så de lär sig benämna de olika formerna och färgerna. Över lag ett bra pedagogiskt spel, men det kunde varit andra former och färger som passar treåringar bättre.

Lina Eriksson


Roligt första gången men monotont i längden

Flykten från Spökslottet. Omslag,

Titel: Flykten från Spökslottet

Betyg: 2,5 av 5

Ålder: från 7 år

Antal spelare: 2–4 spelare

Speltid: 20 minuter

Förlag: Tactic

En spökfamilj är för evigt fast i spökslottet tills en dag då en ensam besökare går vilse där inne. Nu gäller det för spökfamiljen att hitta besökaren så att förbannelsen hävs och de blir fria. Spelet går ut på att du är besökaren och gömmer dig någonstans i slottet eller på kyrkogården, de övriga spelarna spelar spöken och ska med hjälp av kort och rumsmarkörer försöka hitta var du är. Det går på tid och det går snabbt. Om spökena hittar dig, vinner de och blir fria, hittar de dig inte så blir de fast. När omgången är slut räknar man ihop antal poäng och så är det nästa spelares tur att vara den oinbjudna gästen.

Det var roligt att vara den som gömmer sig och se hur det går för spökena att hitta dig. När vi spelat några rundor upplevde vi dock Flykten från Spökslottet som upprepande och monotont.

Anna Fransson


Familj spelar Magiska monsterjakten.

Omständliga regler förtar flytet i spelet

Titel: Magiska monsterjakten

Omslag, Magiska Monsterjakten

Betyg: 2 av 5

Ålder: från 7 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Speltid: 30 minuter

Förlag: WOW!

När de vuxna misslyckats, är det barnens tur att ge sig ut för att försöka besegra monstren som lagt beslag på alla husdjur. Spelarna ska genom att maskera sig, ta sig in i monsterbyarna och i bästa fall rädda husdjuren.

Vinnaren i Magiska monsterjakten är den som räddar flest husdjur och för att lyckas öppna de magiska låsen måste man klä sig i rätt färgkombinationer. Att nå dit skulle dock visa sig lättare sagt än gjort. Spelet Magiska monsterjakten har goda intentioner, men tyvärr också ett regelsystem som får reningslagarna i Gamla testamentet att verka okomplicerade.

Spelet är på många sätt välgjort med fina bilder och detaljer och stundtals känns det också riktigt lovande, men allt för många krångliga undantag i reglerna förtar flytet i spelandet.

Daniel Wistrand


Full fart med kobjällran – men lågt tempo i övrigt

Titel: Mitt första frågespel

Omslag, Mitt första frågespel

Betyg: 2 av 5

Ålder: från 4 år

Antal spelare: 2-4 spelare

Speltid: 15 minuter

Förlag: Tactic

Varje spelare har ett pappersark med bilder på fyra djur. En tärning med motsvarande djur på slås i varje omgång och spelledaren läser upp en fråga. Om spelaren svarar rätt får den fylla i djuret på sitt pappersark. Den som fyllt i alla djur först vinner. Detta är grundidén och sedan finns det några små extraregler.

Jag förstår tanken med att involvera flera moment, att både svara på en fråga och rita något på ett papper. En av extrareglerna är dessutom att om tärningen visar en kobjällra ska spelaren välja ett djur och springa runt i rummet och låta som det djuret. Så ambitionen är bra. Liksom att frågorna som är kopplade till de olika djuren fokuserar på olika teman. Men sammantaget blir det för splittrat och rörigt. Att sitta och fylla i djur blir också i längden lite tråkigt och saktar ner spelets gång.

Albin Larsson

Fler artiklar för dig