Kultur

Efter två års väntan samlas äntligen kyrkornas kreativa till konferens

Samuel Hector: Jag ser framför mig en slags kokande gryta av lovsjungande människor

I helgen möts lovsångare, musiker, tekniker och kommunikatörer till konferensen Kreativ 2022 i Filadelfiakyrkan i Stockholm.
– Vi hoppas att det här blir ett tillfälle då vi får påminnas om att alla kreativa krafter i församlingarna arbetar mot samma mål, säger arrangören Samuel Hector.

År 2020 fick pingströrelsens nysatsande konferens Kreativ ställas in med bara någon veckas varsel. Nu blir det ny chans för mötesplatsen som vill samla olika typer av kreativa krafter i kyrkorna.

– Pandemin gjorde att vi har haft tre år på oss att förbereda oss inför detta och jag tycker verkligen att det märks att det finns en längtan efter att få mötas, säger Samuel Hector som är musikkonsulent och verksamhetsansvarig för det kreativa arbetet inom Pingst.

Under konferensdagarna arrangeras en mängd olika så kallade “breakouts”, där deltagarna får förkovra sig inom just sitt område oavsett om man är specialiserad inom musik, teknik eller kommunikation. Det blir minifortbildningar inom låtskrivande, akustisk gitarr, grafik i gudstjänsten och mycket annat.

– I Breakout-passen får alla lära sig ännu mer om hantverket i just sitt specifika område. Det är viktigt. Men sedan tror jag också att det är omistligt att vi får mötas tillsammans lyssna till god undervisning, lovsjunga och be med och för varandra, säger Samuel Hector.

Helgens teman för de gemensamma gudstjänsterna handlar om kärleken till Jesus, kärleken till församlingen och kärleken till omvärlden. Predikar gör Sebastian Stakset, Pelle Hörnmark och Anne-Jorid Ahgnell.

Under konferensen kommer det även att göras en liveinspelning av fyra nya låtar med ett jättelovsångsteam på scenen.

– Det här är sånger som kommer att släppas inom Pingsts musikprojekt under juni. Vi kommer både att filma och spela in, vilket är lite nytt. Jag ser framför mig en slags kokande gryta av lovsjungande och tillbedjande människor, säger Samuel Hector.

– Den röda tråden i sångerna är att de förmedlar glädje. Glädjen att ses igen, glädjen i musiken och glädjen i Gud, fortsätter han.

Musikkonsulenten, som själv också är församlingspastor i pingstkyrkan i Åkersberga tror att de gemensamma konferensdagarna kan öka förståelsen mellan olika kreativa utövare i församlingarna. Även långt efter att konferensen är slut.

– Min drömbild är att människor packar minibussen någonstans i Sverige och med på resan till Filadelfiakyrkan sitter både sångare, någon trummis, ljud- och ljustekniker, fotografer och alla möjliga. Att de här teamen får mötas, be tillsammans och inspireras tillsammans är konferensens absoluta viktiga mål, säger han.

---

Fakta: Kreativ 2022

  • Vad: Pingströrelsens konferens för musiker, tekniker, kommunikatörer och andra kreativa krafter i församlingarna. Under konferensen hålls över 25 fortbildande breakouts och även ett flertal gemensamma samlingar.
  • Medverkar under helgen gör bland andra: Sebastian Stakset, Ida Hammarbacken, Peller Hörnmark, Ida Möller, Gabriel Hagenfors, Linus Pansell, Julia Martinsson och många andra.
  • När: 6-8 maj.
  • Var: I Filadelfiakyrkan i Stockholm.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig