Kultur

Gospelkörledaren sommarpratar om skavet när han sjöng om Jesus

Cedwin Sandanam, körledare för Tensta gospel choir, pratar i Sveriges radio om sin kristna tro och sina tvivel

Han leder en av Sveriges mest välkända gospelkörer, men ser sig egentligen helst inte som en ledare med följare. I sitt sommarprat berättar Cedwin Sandanam om hur märkligt det kändes att sjunga gospel till en början.
– Det skavde i mig att sjunga om Jesus, eftersom jag inte visste vem det var, säger han.

Som tonåring hade Cedwin Sandanam lättare att umgås med och förstå tjejer än jämnåriga killar. Killarna var ofta svåra att prata om livets djupare frågor med, upplevde Cedwin. Han sökte efter sammanhang där han fick vara sig själv, och hamnade som 16-åring i en kyrka i Tensta.

I Tensta gospel choir har han sedan varit körledare sedan 2005. Det var dock inte helt lätt att börja sjunga om kristen tro, utan att veta vad det handlade om, berättar Cedwin i sitt sommarprogram. Hans mamma kom från en katolsk familj, hans pappa från en hinduisk, men när familjen kom till Sverige försvann andligheten, av olika anledningar. Gud pratades det inte om i hans barndomshem. Det blev en krock när han började sjunga i kören.

– Över de feta beatsen och pampiga körstämmorna fulla med attityd hördes lovorden om Gud och Jesus, och det skavde i mig, berättar Cedwin.

– Inte för att jag hade något emot Jesus. Det var det att jag inte hade någon aning om vem det var. Det blev så konstigt att sjunga “Jesus, du leder mig på rätt väg. Jag har dig att tacka för hela mitt liv” – när jag inte visste vilken väg Jesus ledde mig på.

Efter att ha samlat mod gick han därför till sin körledare Michelle och lade fram den brottning han upplevde i sången. Svaret från henne bär han med sig än i dag:

– “För den kristne representerar Jesus respekt för medmänniskan och naturen, solidaritet och ovillkorlig kärlek. Om du tror på de värderingarna kan du också sjunga om Jesus, även om du inte är kristen”, var hennes svar.

I dag är han 41 år och kallar sig för kristen, men tycker det är tråkigt med alla fördomar som tycks följa med begreppet. Som när folk har svårt att få ihop att han som kristen även går på nattklubb, eller som när de ber om ursäkt när de svär i hans närvaro.

– Jag har också fått höra att vår kör är en sekt och har förstått att det anses ocoolt att vara kristen i Sverige. Det är i och för sig helt okej för mig – det lirar rätt bra med min persona, säger Cedwin Sandanam skämtsamt.

---

Fakta: Tensta gospel choir

  • Bildades 1996 som ett integrationsprojekt och för att skapa en fristad för ungdomar i Tensta.
  • Samarbetsprojekt med bland annat Tenstakyrkans Missionsförsamling och Spånga Blåband som huvudmän.
  • Ungdomar med rötter från hela världen kom att utgöra deltagarna i Tensta Gospel Choir och det har varit och är kännetecknande för körens hela historia – där mångfald och gemenskap är en grundläggande del av budskapet som förmedlas i sången och upplevelsen av körens musik.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig