Kultur

Detta läser vi för att få hopp och tröst

Dagen frågar tio profiler om vilken litteratur de väljer som ger dem en tro på framtiden

Vad läser du för att få hopp och tröst?
präster

Kent Wisti, konstnär och stiftsadjunkt i Lunds stift och Susanne Dahl, studentpräst vid Umeå universitet, aktuella med boken Och plötsligt ska vi minnas.

Susanne: Jag skulle jobba med en text och skriva om lycka, och hamnade i Predikaren, som jag är kompis med sedan tidigare, men som på något sätt hade försvunnit lite i periferin. Men där fann jag tröst och hopp framför allt. “Allt vad du kan ska du göra med kraft” – det vill jag landa i och leva med.

Kent: Just nu har jag en period då jag försöker läsa in mig så mycket som möjligt på Lenny Bruce, den amerikanska komikern – det ger mig hopp och tröst. Det är kompromisslöst – en oerhört stark profetisk röst.

Jenny Berggren är sångerska.

Jenny Berggren, sångerska, tidigare medlem av Ace of Base. Gav 2009 ut den självbiografiska boken Vinna hela världen.

– Jag stannar upp inför ett bibelord. Man får helt olika upplevelser om man läser ett bibelord snabbt eller verkligen mediterar över det. Det är lite som att äta en god ost – antingen kan trycka i sig den, eller så kan man äta den långsamt.

– Gud vill alltid ge oss hopp och tröst. Jag har en metod som jag använder för bibelläsning: när ett bibelord plingar till från min app, sätter jag mig ner för att läsa det. Men innan jag gör det ber jag för platsen jag sätter mig på. När jag satt mig läser jag långsamt och låter det som ska hända, hända. Jag låter Gud få tala.

ärkebiskop

Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan

– Bibeln! När jag är riktigt nere läser jag Psaltaren. Där finns teman som vi kanske inte berör så ofta i söndagens predikan. Där ryms hela livet. Det blir lite “Till vem skulle vi gå?”


man

Christer Sturmark, tidigare ordförande för Humanisterna, vd för bokförlaget Fri tanke och chefredaktör för Sans magasin

– Jag läser nästan bara sådant som vi ger ut själva för jag måste det i jobbet. Men jag blev väldigt inspirerad av en bok som nyss kommit ut som heter Fantasi, av David Bäckström. Han skriver om fantasi som en unik mänsklig egenskap och en kognitiv förmåga som den mänskliga hjärnan har och hänger ihop med vår förmåga att föreställa oss framtiden. Därmed också vår förmåga att vara hoppfulla inför framtiden. En stimulerande bok.

författare

Kjell Westö, författare som bland annat gett ut romanerna Gå inte ensam ut i natten (2009) och Hägring 38 (2013). Aktuell med boken Åren som han skrivit med sin bror Mårten.

– Jag vänder mig fortfarande jättemycket till lyriken för att få tröst. Till gamla favoriter som Gunnar Ekelöf, Tomas Tranströmer och andra – de återvänder jag till när jag behöver någon slags stillhet eller tröst.

Elin Liljero Eriksson är journalist och författare.

Elin Liljero Eriksson, journalist på Svenska Dagbladet och författare. Har tillsammans med Rasmus Troedsson skrivit boken Min tid är nu.

Boken lyfter bort ok från mina axlar och är som en sammetsfilt som ger lugn och ro.

—  Elin Liljero Eriksson

– Varje år återvänder jag till Sök friden och bevara den: en bok om hjärtats frid, av Jacques Philippe. Den är lättläst och tydlig och trots att jag läst den många gånger upptäcker jag alltid något nytt. Boken lyfter bort ok från mina axlar och är som en sammetsfilt som ger lugn och ro. Att läsa Jacques Philippe har hjälpt mig att hitta friden även när livet stormar.

pastor

Jacob Langvik, pastor och författare som bland annat skrivit 96 lampor – om oss som brann och försvann och 52 förlorade sovmorgnar. Han ger även ut barnlitteratur och är aktuell med Franks he(m)ligheter 2: Spegelkyssen.

– Förväntar du dig att jag ska säga Psaltaren?

– Jag återkommer ofta till samma böcker som jag läst. Bland annat John Grishams Testamentet. Jag tror det är i kapitel 11 som han berättar om när han blev kristen. Men annars nästan allt av Erlend Loe. Då inser jag att jag inte är den sjukaste människan i världen.

mediapersonlighet

Alexandra Pascalidou, mediepersonlighet och människorättskämpe. Hon har genom åren arbetat som journalist, författare och programledare.

– Inte dagstidningen i alla fall kan jag säga! Jag läser biografier av människor som har förändrat världen, som har visat på enormt civilkurage och betalat ett högt pris, men visat att det går att förändra. Till exempel Nelson Mandela.

Jag läser böner varje dag, som Fader vår.

—  Alexandra Pascalidou

– Jag tänker också på Jesus, att han är en förebild, och jungfru Maria – vad hade de gjort? Jag klarar inte att vara så fin och ren, men hur kan jag leva för att vara så nära deras kärleksbudskap som möjligt? Att inte döma, inte bruka våld och så vidare. Det tänker jag ofta på. Jag har tyvärr läst lite av Bibeln, men jag läser böner varje dag, som Fader vår.


Johan Heltne är musiker och författare.

Johan Heltne, musiker och författare, aktuell med boken Sympati för djävulen.

– Jag läser allt som är östortodoxt. Nu läser jag en filosof som heter Philip Gerrard, som skriver oerhört intressant om konst och helighet, sex och helighet. Det östortodoxa perspektivet är så ljust och icke-moralistiskt, vilket ger mig hopp. Det pekar på den gudomliga potentialen i människan och på att vi kan ta del av det paradisiska redan nu.

Fler artiklar för dig