Kultur

Anna Lindh, Augustprisvinnare och a capellagospel

Kulturpanelen smakar på hösten och tar sats för ett späckat oktober

Josefin Lilja

Hört: Före-Efter: Anna Lindh 2003, ljuddrama, Sveriges radio

Under en tågresa sträcklyssnar jag på de sex delar som utgör det nyinspelade radiodramat och jag vill inte att resan ska ta slut! Anna Lindh, dåvarande utrikesminister, knivhöggs i NK-gallerian i Stockholm den 10 september för 19 år sedan. Ändå berör det mig lika starkt som om det hade hänt i år. Skådespelarna Maja Rung, Ida Engvoll och Maria Salomaa levandegör händelserna och materialet blandas upp med autentiska inspelningar. När Margot Wallström under minnesstunden för sin kollega och vän, vänder sig till Anna Lindhs söner, då vrider jag ansiktet mot tågfönstret så att tårarna får rinna i fred.

Sett: Judy, på SVT Play

Den gripande spelfilmen om Judy Garland, barnstjärnan som halvt kramades ihjäl av fansen efter sin insats i musikalfilmen Trollkarlen från Oz (premiär 1939 i USA) speglar ett tragiskt livsöde som tyvärr återupprepas i nutid; Whitney Houston, Avicii, Michael Jackson … listan över personer som dött en för tidig död på grund av ett liv i ständigt strålkastarljus, med fri tillgång till droger – fortsätter att fyllas på. Filmen om Judy ställer en outtalad fråga: Vad har vi som jublande publik för ansvar?

Hört: Podcasten Brittas mellanrum

Britta Hermansson har under sensommaren intervjuat samtliga partiledare i Equmeniakyrkans regi. I uppgiften att försöka komma våra största politiska ledare lite närmare, är hon klockren. Det är hon också när hon med pastoral värme förmedlar personliga och inspirerande tankar om livet i sin podd. Bara lyssna till följande mening och föreställ dig att den dessutom framförs på klingande dalmål: “Samla de små ögonblicken av nåd i en lägel att ta med dig in i hösten, och se det som blev i stället för det som inte blev.”

I oktober ser jag fram emot: Gå på teater

Jag är välsignad med en vän som då och då bokar in teaterbesök åt mig och några andra vänner. I mitten av oktober är det dags för Nordic Crime på Dramaten. Bara vetskapen gör mig höstglad.

Malina Abrahamsson

Läst: Kärlek på svenska av Marit Kapla (Teg publishing)

För några år sedan gjorde journalisten Marit Kapla succé med boken Osebol och belönades med Augustpriset. När hon nu är tillbaka med Kärlek på svenska är konceptet detsamma: Intervjuer förvandlade till poesi. I boken berättar människor i olika åldrar och från olika platser i Sverige om sina erfarenheter av kärlek – om längtan, förälskelse, uppbrott och förlust. Jag dras med och läser hela boken på en dag. Kapla har en lyhördhet som är svårslagen!

Läst: Andromeda av Therese Bohman (Norstedts)

Ramberättelsen för Therese Bohmans nya roman är att en ung kvinna får praktik på ett förlag och inleder en relation – någonting mellan vänskap och kärlek – med förlagets litteräre chef. Med stilkänsla och njutbar lätthet i språket skriver Bohman sedan om samtidslitteraturens brister, ekonomiseringen av förlagsvärlden och om att som klassresenär hitta ett hem i historien. Hennes intention var kanske inte att romanen skulle vara politisk, men jag uppskattar att man kan läsa den så.

Robert Eriksson, Pastor i betlehemskyrkan i Göteborg.

Hört: Robert Eriksson och stråkkvartetten Omorfia i Betlehemskyrkan, Göteborg

Efter en dag på ett underbart, men hysteriskt, mässgolv på Bokmässan i Göteborg var det själavårdande att på kvällen få landa i Betlehemskyrkan i Göteborg och lyssna till ett finstämt samtal om döden mellan Camilla Lif, Philip de Croy och Eric Schüldt. Dessutom bjöd stråkkvartetten Omorfia och pastorn Robert Eriksson på fantastisk musik. Hela kvällen kändes som en gåva!

I oktober ser jag fram emot: Pilgrims höstmöte

Det måste sägas att Pilgrims höstmöte inte riktigt är detsamma sedan det flyttade från slottet Bjärka-Säby och in till stan, men programmet är välkomponerat och intressant som alltid och i år ser jag fram emot att lyssna till föredrag om försoning av Magnus Malm, Johannes Anyuru och Anita Goldman. Dessutom tror jag att konserten med Sara Parkman i Linköpings domkyrka kommer bli något utöver det vanliga.

Urban Thoms

Hört: Podden Hundåren med Tomas Andersson Wij

I ett specialavsnitt av det egna forumet Hundåren – Motgångspodden låter sig TAW intervjuas av författaren, skribenten och poddaren John Sjögren. Rubriken är Åskan i hjärtat, samma som hans nysläppta, tillika svårt beroendeframkallande album. I samtalet mellan den slipade intervjuaren och Sjögren finns en nerv och en sårbarhet man sällan tillåts ta del av i offentligheten. Att få påhälsning av döden och dessutom bli omfamnad av livsförvandlande kärlek river fasaderna. Vad som då blottas berör på djupet.

Sett: (Macbeth) på Dramaten

Shakespears 1600-talstragedi handlar om vad människor kan förmås att göra när de grips av maktbegär. Dramatens nytolkning har inte en replik gemensam med originalet. Även rollbesättningen är kryddad och en liten flicka, Baby Macbeth, har fått en central roll i pjäsen. Intrigen känns kusligt aktuell när Baby Macbeths föräldrar blir allt mer övertygade om att det är värt att ta till vilka medel som helst för att stoppa de dumma, de vilsegångna, foliehattarna. Blod ska flyta! En skicklig omtolkning med imponerande scenografi.

Joakim Arenius & Praise Unit "Acapella Gospel). Cd från september 2022.

Hört: Joakim Arenius & Praise Unite Acapella Gospel (Bubblejam Music Production)

Detta färska a cappella-album slår ner som en bomb i mina högtalare. De nakna rösterna i kombination med ett helt knippe starka låtar framhäver det som alltid varit det centrala i gospeln, nämligen texterna. Joakim Arenius och hans gäng levererar rotgospel av bästa märke. Här bjuds både dynamik och variation i en inspelning som aldrig blir tråkig, Tvärtom, man vill bara dansa och sjunga med!

I oktober ser jag fram emot: Gospelkryssning på Östersjön

Den 7 oktober kastar fartyget Silja Symphony loss från Värtahamnen i Stockholm med destination Helsingfors. Ombord finns ett stort uppbåd kristna artister av hög karat – Per-Erik Hallin, Salt, By Grace, Putte Nelsson, Evelina Gard, Gladys del Pilar, Frank Ådahl, Bryant Jones och många fler. En flytande musikfestival med crème de la crème får man ju bara inte missa. Som extra krydda visas dokumentären om Roland Utbult som släpptes tidigare i år. Han är också en av artisterna på resan som varar fredag till söndag. Mumma för oss musikälskare!

Fler artiklar för dig