Kultur

Begravning utan anhörig - Facebookgrupp gör det värdigt

Nu efterlyses musiker som kan spela på ensambegravningar

Ingen ska behöva begravas ensam. Det menar gruppen Du går icke ensam. Nu söker de efter fler musiker som kan ställa upp på ensambegravningar.
– Det handlar om människor som har avlidit och inte har några som sörjer dem, och som får begravas ensamma, säger gruppmedlemmen Marco Paulsson.

En sak som kyrkor får hantera är att begrava människor som inte har några anhöriga. Ibland kan det röra sig om två sådana begravningar i veckan. Detta vill gruppen Du går icke ensam motverka och i en efterlysning som P4 Blekinge rapporterar om, letar gruppen efter musiker till ensambegravningar.

– Det handlar om människor som har avlidit och inte har några släktingar, inga som sörjer dem, som får begravas ensamma. Där ska vi i denna grupp ställa upp gratis och medverka, säger Marco Paulsson, en av gruppens medlemmar.

Han ger som exempel att det kan handla om att spela ett musikstycke eller att läsa en dikt.

Det känns fint att jag kan läsa en dikt för en person som avlidit och inte har någon med sig.

—  Marco Paulsson

För två år sedan startades gruppen Du går icke ensam och har växt till 2 000 medlemmar. Marco bor i Karlshamn och är just nu den enda från Blekinge. Han läser dikter på begravningar och efterlyser nu musiker i området som kan ställa upp och stå för musiken.

– Ingen ska behöva dö ensam. Ingen ska behöva begravas ensam. Det känns fint att jag kan läsa en dikt för en person som avlidit och inte har någon med sig, säger Marco i radioinslaget.

Initiativtagare är sångerskan Rebecca Krus som startade en Facebookgrupp.

– Jag bjöd in alla jag känner som på olika sätt håller på med musik. Jag tänkte att om vi blir 30 personer, och alla sjunger på en begravning per år, så blir det ändå 30 begravningar där bänkarna inte står tomma, sa hon till Aftonbladet i en intervju.

Två veckor senare hade man 1 000 medlemmar och samarbete med de största begravningsbyråerna och med några församlingar. Tanken är att de ska höra av sig till Rebecca Krus om de tror att de kommer ha en ensambegravning. Hon lägger sedan ut en förfrågan i gruppen så att den som kan och vill kontaktar begravningsentreprenören.

Men just Bleking är i behov av musiker och Marco berättar vad denna typ av frivilligt engagemang kan generera.

– Värdighet. Även om begravningen hålls i en fin kyrka eller om det kanske inte är kristna och begravs på ett annat sätt, så ska de få ett värdigt slut.

Ibland kan dock en ensambegravning få en fin uppföljning. Det skedde nyligen för den av media kallad “Sveriges ensammaste man”. I tre år, åtta månader och åtta dagar låg Branislav Tesanovic död i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Han hittades av polis först efter tips från grannar som börjat ana oråd.

I januari 2020, när begravningen hölls på Skogskyrkogården i Stockholm, hade Socialförvaltningen inte lyckats hitta några släktingar, skriver SVT. Journalister och andra personer som hört talas om Branislav närvarade, men inga anhöriga. Tack vare Uppdrag granskning har en ny begravning nyligen kunnat hållas, med influgna släktingar, och Tesanovic har fått en personlig gravsten i stället för en anonym skylt.

---

Fakta: Du går icke ensam

  • Ett initiativ startat av Rebecca Krus år 2020.
  • Vem som helst kan gå med i Facebookgruppen med samma namn och skriva om man kan spela eller läsa en dikt när efterlysning sker.
  • Nu efterlyser man musiker i Blekinge.

---

Fler artiklar för dig