Kultur

Kanye West anklagas för antisemitism - stängs av från sociala medier

Tillfälligt avstängd från både Twitter och Instagram efter inlägg som bryter mot reglerna

Den världskände rapparen Kanye West har tidigare stoltserat med sin kristna tro. Nu anklagas han för att sprida antisemitiska åsikter på sociala medier.

Rapartisten, som numera går under namnet Ye, har varit i blåsväder i olika omgångar den senaste tiden. Efter att ha uttalat sig olämpligt i sociala medier stängdes han tidigare i veckan av från de stora plattformarna. Det skriver flera nyhetsorgan.

Det ska ha börjat med att han under modeveckan bar en tröja med texten “White Lives Matter”, vilket provocerade många och väckte starka reaktioner, både bland fans och musikkollegor.

Därefter ska ett antal inlägg och kommentarer på sociala medier ha gjorts av artisten, vilket fått till följd att han tillfälligt stängs av. De antisemitiska inläggen har fått kritik från olika judiska organisationer och budskapet, som nått de miljontals följarna, har kallats för “farligt”, skriver Variety.com.

En annan organisation, pro-israeliska Creative Community for Peace, har också gått ut och fördömt artistens uttalanden som man kallar för “urgamla stereotyper”:

“Det borde inte finnas plats för den här typen av hat i vårt offentliga samtal. Vi stöder varje underhållares rätt till yttrandefrihet, men ingen har ett frikort att rikta in sig på och demonisera en minoritetsgrupp med sådan illvilja.”

Den ideella organisationen skriver vidare att den nu oroas över den effekt som artistens inlägg och kommentarer riskerar att få, och att de kan komma att påverka särskilt hans unga fans.

“Samtidigt hoppas vi att detta kan vara ett tillfälle som i slutändan skapar bättre medvetenhet om farorna med antisemitism för Ye, hans fans och andra underhållare. Vi är fortsatt öppna för dialog med honom om hur skadliga och felaktiga hans kommentarer är,” skriver Creative Community for Peace.

Det är inte första gången artisten stängs av - i mars stängde artistens konto ned i ett dygn efter en rad brott mot plattformens regler, uppger SVT Kultur.

---

Fakta: Antisemitism

  • Ett samlande begrepp för hat och fientlighet mot judar. Antisemitism har förekommit i Europa i flera hundra år. Redan under medeltiden attackerades judar av kristna kyrkan.
  • Förintelsen, folkmordet på över sex miljoner judar under andra världskriget, är det mest extrema uttrycket för antisemitism. Nazisterna såg judarna som ett hot mot den “ariska rasens” överlevnad.
  • I dag har antalet attacker mot judiska institutioner ökat i Europa, och antijudiska slagord har använts vid demonstrationer.
  • Källa: Forum för levande historia.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig