Kultur

”Ingen sång har på sistone tagit tag i mig lika djupt”

Dagens kulturredaktion bjuder på oktobers kulturvibbar och blickar in i november.

Malina Abrahamsson

Läst: Därför sörjer jorden av Peter Halldorf (Silentium)

Under hösten har jag återvänt till Peter Halldorfs bok Därför sörjer jorden. Den här gången har jag gjort det tillsammans med en bokcirkel i min församling där den yngsta deltagaren är 25 år och den äldsta 88. Tillsammans har vi pratat om klimatkatastrofen och Kristushoppet – om att ingången till ett engagemang behöver vara kärlek till världen och förundran inför livet. Vi behöver en teologisk vision för skapelsen! Och precis det tecknar Halldorf så förtjänstfullt. Jag rekommenderar boken till alla som behöver hopp och handlingskraft inför framtiden.

Sett: Filmen “Triangle of Sadness”

Regissören Ruben Östlund är tillbaka med ny film! Som vanligt sätter han upp en spegel mot tittarna och säger: Se hur vi beter oss! I Triangle of Sadness handlar det om vårt ekonomiska system, om rikedom och sociala koder. Filmen utspelar sig delvis på en lyxyacht och när havet börjar storma förvandlas den sofistikerade middagen till en kräkfest. Efteråt är det båtens arbetare som får ligga på knä och gnugga bort spyor från heltäckningsmattan. Triangle of Sadness har kritiserats för att vara övertydlig och farsartad, och visst är den det. Men det behöver inte alltid vara någonting dåligt. Östlund lyckas leverera en satir som både roar och bränner till.

Hört: Sara Parkmans nya album “Eros Agape Philia”

Över en middag med några vänner pratade vi om vilken musik som ger oss kraft. En artist var vi rörande överens om: Sara Parkman. Hennes ärliga tilltal och experimentella folkmusik går rakt in i hjärtat. På nya albumet sjunger hon om kärlek så att man ryser över hela kroppen.

Albumaktuella Sara Parkman i stor intervju med Dagen.

I november ser jag fram emot: Konferensen Livsväg i Uppsala

Konferensen Livsväg är en nationell mötesplats för unga vuxna, och även om jag kanske inte räknas som ung vuxen längre, ser jag fram emot att ta del av gudstjänsterna och undervisningen. Framför allt gläds jag åt att Petter och Helena Alin med band kommer leda musiken.


Urban Thoms

Hört: Pugh Rogefeldts nya singel “Fasta klippa”

Ingen sång har den senaste tiden tagit tag lika djupt i mig som Pugh Rogefeldts högst personliga tolkning av den gamla psalmen Klippa du som brast för mig. Den ärrade rockpionjären befinner sig förvisso i livets skymningsland, men hans musikalitet är sannerligen intakt. Det sätt på vilket han förädlar den gamla psalmen förstärker bara originalet. Mänskligt sett verkar det tyvärr vara färdigspelat för denne träffsäkre rockpoet, men tänk om Pugh hade förmått att själv framföra den i kyrkor och bönhus. Jag tackar Gud för Pugh och hans upptäckt av den fasta klippan. Lyssna på Pughs psalm och kom gärna ihåg honom i dina böner du också.

Sett: Filmen “Kvinnan i guld” på SVT Play

Verklighetsbaserad skildring om Maria Altmans långa kamp att få tillbaka dyrbara konstföremål som nazisterna beslagtog från hennes familj i Österrike under andra världskriget. I centrum av dramat finns Gustav Klimts välkända porträtt av Marias moster kallat “Kvinnan i guld”. Tillsammans med en ung oerfaren advokat stämmer hon den österrikiska staten och processen går ända upp i USA:s högsta domstol. En berättelse som väcker starka känslor, inte minst tack vare en briljant Helen Mirren i huvudrollen.

Sett: “The Chosen” inför tredje säsongen

Den 18 november är det premiär för den tredje säsongen av den mest hyllade filmserien om Jesu liv som gjorts. En perfekt uppladdning är att kolla igenom de två första säsongerna. Finns i egna appen The Chosen och på Youtube. Att serien blivit en sådan succé tror jag handlar om att Jesus skildras genom vanliga människors ögon och att hans kärlek och tålamod med oss bräckliga individer blir så tydlig.

I november ser jag fram emot: Sebastian Staksets nya album

Under 2022 har Sebastian Stakset släppt flera starka singlar – först Trakten och nu senast Blöder från själen. Den 4 november släpper han ett nytt soloalbum, det fjärde sedan solodebuten Ett budskap om kärlek (2017). Är den bara hälften så bra som hans sommarprat i P1 så är det kanon.


Josefin Lilja

Läst: Kristus förkunnar vi – Så motverkas kyrkans inre sekularisering av Karin Johannesson

Vi bör passa oss för att dela ut billig nåd. Det är en av Uppsalabiskopens teser när hon vänder sig till präster och diakoner, men även till församlingsengagerade i största allmänhet, i sin reflekterande och fördjupande lilla bok. Hur gör vi då det? Jo, vi behöver prata om att det kostar på att vara en Jesu efterföljare. Inte på ett obehagligt sätt, utan på ett livsförvandlande, i dess mest positiva bemärkelse. Vi behöver prata om vikten av omvändelse och mognad, annars kommer den billiga nåden vinna mark och följden blir ökad inre sekularisering. Det blir med författarens ord “som nattvard utan syndabekännelse”.

Karin Johannesson


Sett: Nordic crime på Dramaten

Att få se Lena Endre, Krister Henriksson och Jakob Eklund högst levande framför sig - bara en sådan sak! Publiken fick både fnissa och känna obehag under denna föreställning som kretsar kring polisens utredningsarbete. När skådespelarna läste upp förhörsprotokoll, till viss del tagna från verkliga fall – då knöt det sig i magen. Och när det i slutscenen dukades upp till något som starkt påminde om Jesus och lärjungarnas sista måltid tillsammans, blev en bibelälskare som jag förstås extra glad.

Hört: Mats Nyholm med kör Lovsång i Klara kyrka (David Media)

Är lovsång en genre? Nej, det kan vi väl slå fast en gång för alla att det inte är. Lovsång kan låta olika och när den blandade kören i Sankta Clara kyrka i Stockholm, under ledning av församlingsprästen Mats Nyholm tar ton, då visar man att det inte måste vara superproducerat och perfekt – huvudsaken det kommer från hjärtat, och det gör det här.

I november ser jag fram emot: DagenGalan i Värnamo

Vad passar väl bättre mitt i gråa november än att hålla en gala där man uppmuntrar och hyllar vardagshjältar? På DagenGalan den 19 november utser vi bland annat Årets medmänniska, Årets församling och Årets opinionsbildare. Dessutom blir det riktigt bra musik och god gemenskap. Hoppas vi ses i pingstkyrkan i Värnamo!
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar