Kultur

Låt om himlen och döden trendar på Youtube inför allhelgona

Sångaren Frans Korpershoek i bandet Sela: “Jag tänker på de jag själv förlorat och ser fram emot att möta dem i himlen”

Det är inte ofta som uttalat kristna låtar toppar Youtubes lista över de mest spelade. Men nu, inför allhelgonahelgen, finns en nederländsk låt med en bön med bland de mest spelade i det landet.

Låten “De mensen die we missen” (De människor vi saknar) av den kristna musikgruppen Sela har legat band de mest visade videoklippen på videotjänsten i nästan en vecka, skriver Nederlands dagblad.

Detta gör den till en av de mest populära musikvideorna för tillfället i Nederländerna. På bara en vecka har låten spelats mer än 100 000 gånger och hundratals människor har kommenterat låten, genom att exempelvis dela med sig av sina egna erfarenheter av saknade nära och kära.

Det är en nysläppt låt av bandet Sela, en grupp som funnits sedan 2005. Sångaren Frans Korpershoek berättar om hur låten får honom att tänka på de nära och kära han själv förlorat och hoppas få återse:

– Jag längtar efter att få träffa dem igen i himlen, säger han till tidningen.

Ett par textrader ur refrängen i bandet Selas låt lyder “Gud, du vet namnen på de människor vi saknar, nära och kära, som fortfarande är sammanflätade med oss. Vi känner tomheten här; de vilar i din frid. Gud, du Fader för människor i alla tider”.

I musikvideon ser man medlemmar i bandet som sakta går över en kyrkogård och in i en kyrka. En mer passande kuliss för en låt som släpps nära allhelgonahelgen, då många minns sina döda släktingar och vänner och kanske tänder ett ljus för dem, är svår att hitta.

Nederländska tidningar rapporterar också om att Frans Korpershoek, som varit gruppens sångare sedan 2011, tar adjö av bandet nästa år. Keyboardisten Adrian Roest, som varit med Sela sedan starten 2005, beskriver det intima band som byggts upp mellan medlemmarna genom åren:

– Det handlar inte bara om att vi spelar låtar, vi är som en familj, bröder och systrar. Vi känner varandra mycket väl och vi delar vår smärta med varandra. Varje repetition börjar vi med att vi alla delar något med av vårt inre med varandra.

---

Fakta: Sela, ett ord i Bibeln

  • Ordet sela förekommer 71 gånger i Psaltaren (och även i Habackuk 3:3, 9 och 13).
  • Ordet förekommer alltid i slutet av en strof. Betydelsen är inte klarlagd.
  • Man har allmänt antagit att ordet är en anvisning av liturgisk eller musikalisk art. I Ps 9:16 åtföljs ordet av higgaion, vilket av somliga anses innebära att det har anknytning till musik på harpa.
  • Källa: allombibeln.se

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig