Kultur

Nominerade till Utbultstipendiet 2022

Ett ungt startfält i årets upplaga • ”Det är en ära att få bli nominerade!” • Vinnaren presenteras på DagenGalan 19 november.

Det är ett ungt startfält i årets upplaga av Utbultstipendiet. De tre nominerade är som synes fyra eftersom två av dem är gifta med varann och deltar i form av sitt musikprojekt Esther Collective. Här får du och alla Dagenläsare en chans att lära känna dem.

Vill du höra hur de låter kan du kolla upp deras namn på de vanligaste streamingtjänsterna. Kommer du dessutom till DagenGalan i Pingstkyrkan Arken i Värnamo den 19 november så får du glädjen att höra dem livs levande. Där kommer det att avslöjas vem som vinner Utbultstipendiet 2022 som, förutom äran, får en prischeck på 15 000 kronor, tänkt att ge vinnaren en puff framåt i sin musikaliska strävan.

Hedvig och Isak Rizell

Hedvig och Isak Rizell.

1. Hur skulle ni presentera er själva som musiker?

– Vårt projekt Esther Collective kom ur en längtan att skapa musik för en tid som denna (och ur att två kreativa entreprenörer ville ha ett kul sidoprojekt). Som musiker och låtskrivare gillar vi att testa nytt samtidigt som vi är måna om att få med folk på tåget och att göra något som är aktuellt. Vi är nog inte så rädda för att “kill your darlings” – om ett koncept eller en låt inte flyger testar vi något annat.

2. Hur känns det att vara en av de nominerade till Utbultstipendiet 2022?

– Det är en ära att få bli nominerade! Vi blev väldigt glada av nyheten.

3. Berätta – hur kom musiken in i era liv?

Hedvig: – För mig började det i hemmet. Mamma och pappa håller på med musik och jag var med i barnkören i kyrkan som mamma ledde. Som 10-åring spelade jag och min syster Selma in vår första skiva och åkte runt i landet och spelade. Vi fick ofta frågor om vi själva skriver musik, men svarade alltid nej. Det var först när jag var 19 år som jag började skriva musik själv.

Isak: – När jag var 12 år hittade jag mammas akustiska gitarr och lärde mig att spela. Jag älskade det och bytte snart till elgitarr. Jag tillbringade all min vakna tid med att spela elgitarr, vilket resulterade i musikgymnasium och ett år på Berklee i Boston efter studenten.

4. Vilka musikprojekt är ni involverade i just nu?

– Under hösten har vi skrivit för Pingst och ungdomsfestivalen Unite. Tidigare har vi haft mer av ett kvantitetstänk och jobbat med volym för att växa och utmanas i vårt låtskrivande. I år har vi gått in för en mer kvalitetsstrategi med målet att göra färre låtar men med bättre kvalitet. Så vi har några spännande låtskrivandeprocesser i gång.

5. Vilka är drivkrafterna i ert skapande?

– Skriva för en tid som denna. Våga testa nytt. Vara mer äkta. Inte uppfinna hjulet igen utan snarare leta efter något som ingen gjort tidigare.

6. Vilken är er viktigaste musikaliska förebild? Varför?

– Just nu lyssnar vi mycket på Charlie Puth och Lany. Puth har ett kreativt sound och vågar testa nytt. Vi gillar även Lanys sound. De skriver ärliga och utmanande texter som vi inspireras av. Ska vi skriva musik för en tid som denna måste den ligga i linje med vad som är modernt, det människor vill lyssna på, och det måste finnas en nerv av äkthet som når människor.

7. Vad drömmer du om att göra när det gäller er egen musik?

– Vi drömmer om mycket. Men kort och gott: skriva mer, göra spännande co-writes.

8. Vad skulle det betyda för er att få Utbultstipendiet 2022?

– Vi hade blivit jätteglada. Det hade öppnat upp möjligheter för oss att fortsätta springa med vår vision.

---

Fakta: Hedvig och Isak Rizell

 • Ålder: Hedvig är 22 år. Isak är 27 år. “Vi är gifta.”
 • Bor: Solna.
 • Sysselsättning: Hedvig studerar ekonomi och jobbar som projektledare för JUNi (Sisters International). Isak jobbar som affärsutvecklare för ett it-outsourcingbolag.

---

Theresa Winding

Theresia Winding, kyrkomusiker, Svenska kyrkan i Gnosjö pastorat. Nominerad till Utbultstipendiet 2022.

1. Hur skulle du presentera dig själv som musiker?

– Jag är styrd av spelglädje och känslor i mitt musicerande, vilket jag tror hörs när jag spelar och sjunger.

2. Hur känns det att vara en av de nominerade till Utbultstipendiet 2022?

– Väldigt stort. Sångerna som har tagit mig vidare här är ett samarbete ihop med min kollega Annika Stacke och det är främst hennes förtjänst att sångerna finns och att jag har blivit nominerad. Annika startade ett projekt där hon bearbetar olika bibeltexter. Därefter ger hon mig den bearbetade texten och mitt uppdrag är då att komponera passande musik till. Det är väldigt roligt att detta, i mitt fall, sidoprojekt nu i samband med denna nominering har växt till något större och får visas upp för en stor publik.

3. Berätta – hur kom musiken in i ditt liv?

– Musiken kom in i mitt liv väldigt tidigt tack vare min pappa. Han lärde mig min första sång på piano när jag var fyra år gammal och i ren tur tyckte jag det var roligt att spela redan då.

4. Vilka musikprojekt är du involverad i just nu?

– Förutom projektet med Annika så driver jag en musikstudio tillsammans med maken Andrée. Han är den som har stenkoll på allt vad gäller EQ, mixning, mastring och så vidare medan jag får lägga mig i det musikaliska och peta i detaljer. Dock står inspelningarna ganska stilla till och från nuförtiden då mesta tiden av våra liv tillbringas med vår älskade son.

5. Vilka är drivkrafterna för ditt skapande?

– Att förmedla känslor. Musik innebär bland annat igenkänning, hopp och tröst, vilket jag tror alla människor kan behöva ibland. Det är så viktigt för mig att kunna ge det till andra, och inte minst till mig själv.

6. Vilken är din viktigaste musikaliska förebild? Varför?

– Min pappa Kenneth och min storebror Jonas. Jag har tidigare skrivit om spelglädje, och just dessa två har så mycket glädje och uttryck i sitt musicerande att det smittar av sig på alla som lyssnar på dem. De är och har alltid varit mina stora idoler och det är främst dem som jag har att tacka för den musiker som jag är i dag.

7. Vad drömmer du om att göra när det gäller din egen musik?

– Jag vill fortsätta att försöka beröra med min musik och känna att det ger någonting, både till mig själv och andra. Mer tid i studion tillsammans med min man är ett mål och drömmen är att det ska rulla in projekt där som vi kan jobba på ihop.

8. Vad skulle det betyda för dig att få Utbultstipendiet 2022?

– Om fallet vore så att jag fick det så skulle det vara otroligt hedrande och en stor motivation till att fortsätta på samma spår som i dag.

---

Fakta: Theresia Winding

 • Ålder: 30 år.
 • Bor: I Marieholmsbruk.
 • Sysselsättning: Arbetar som musiker i Gnosjö pastorat, Svenska kyrkan.

---

Ronja Memselius

Ronja Memselius, musiker, nominerad till Utbultstipendiet 2022.

1. Hur skulle du presentera dig själv som musiker?

– Ambitiös och självlärd. Musik är mitt andra jag och en stor del av min själ. Stilmässiga favoriter är country, blues, jazz, soul, gospel och läsarsånger. Jag har spelat akustisk gitarr i tre år och på sistone även lärt mig piano. Jag skriver även egna texter och använder gärna läsarsångsstuket. På min Youtubekanal finns även en egenskriven sång som heter “Om det stormar”.

2. Hur känns det att vara en av de nominerade till Utbultstipendiet 2022?

– Bara tanken ger mig fjärilar i magen. Det är en stor ära. Roland Utbult är en stor inspirationskälla för mig, hans röst, hans sånger.

3. Berätta – hur kom musiken in i ditt liv?

– Det har alltid funnits musik i familjen. För mig är musiken glädje och oftast något man kan finna tröst i. Till exempel de gånger jag har haft det lite tufft med skolan och kamrater så har alltid den kristna musiken och Guds närvaro hjälpt mig. När jag var liten sjöng jag ibland för familjen.

4. Vilka musikprojekt är du involverad i just nu?

– Jag ska medverka i föreställningen Klingande julkort och jag ska även gästa tv-kanalen Vision Sverige. Jag har precis släppt julsingeln “En stilla natt i Betlehem” skriven av Tomas Enochsson och producerad av Paul Biktor Börjesson. I december ska jag ha julkonsert för Läkarmissionen tillsammans med Lars Lisa Andersson och Gladys del Pilar. I mars är jag för tredje gången bokad på Vänersång i Mellerud, en festival som blandar country och läsarsånger.

5. Vilka är drivkrafterna för ditt skapande?

– Jesus. Han är mitt ljus och min kompass i livet. Jag vill också nå ut till människor med den gåva jag fått från Gud och dela budskapet om vem Jesus är. Det var när jag för tre år sedan valde att gå dopets väg som musiken började utvecklas för mig. Jag tror att utan Jesus hade jag inte varit där jag är i dag när det gäller mitt liv och musiken.

6. Vilken är din viktigaste musikaliska förebild? Varför?

– Mamma. Hon har alltid hjälpt mig att hitta nya sånger och har stöttat mig i allt. Inom musikens värld är Loretta Lynn, Johnny Cash, Elvis Presley och Gaithers stora förebilder. På närmare håll tänker jag på Roland Utbult, Emilia Lindberg, Lars Lisa Andersson och Aage Samuelsen. Det är härlig musik och väldigt bra texter.

7. Vad drömmer du om att göra när det gäller din egen musik?

– Att åka runt i världen och sjunga om Jesus och dela den glädjen och gemenskapen med andra. En stor dröm för mig är att få komma till Nashville.

8. Vad skulle det betyda för dig att få Utbultstipendiet 2022?

– Det skulle vara en ära för mig som 17-åring.

---

Fakta: Ronja Memselius

 • Ålder: 17 år.
 • Bor: Med mamma i Huskvarna.
 • Sysselsättning: Går andra året på estetiska linjen på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping med inriktning musik.

---

---

Fakta: Alla Utbultstipendiater sedan starten

 • 2021: Martina Möllås
 • 2020: Hope (Thérese & Joakim Sandström)
 • 2019: Jonas Engström
 • 2018: Benesser
 • 2017: Hanna Bertilsson & Alexandra Ougleva
 • 2016: Agnes Grahn
 • 2015: Ellen & John Vingren
 • 2014: Malena Furehill
 • 2013: Tobias Hedlund
 • 2012: Terese Fredenwall
 • 2011: Carl Johan Grimmark
 • 2010: Anna Weister Andersson
 • 2009: Dynamic
 • 2008: Maria Gustin Bergström
 • 2007: Michael Jeff Johnson
 • 2006: Evelina Gard
 • 2005: Joel Berggren
 • 2004: Erik Tilling
 • 2003: Isabelle “Belle” Arnfjell
 • 2002: Sofia & Hanna Corneskog
 • 2001: Jon Peterson
 • 2000: Samuel Ljungblahd
 • 1999: Rebecca Malmborg

---

Fler artiklar för dig