Kultur

Ebba Kleberg von Sydow pratar om kristen klädstil i tv

“Jag fattar verkligen att den inspirerar”

Hur ser en kristen tjejs klädstil ut – under hösten? Det har SVT-programmet Cyklopernas land diskuterat.

Nu ska vi prata stil. En höstig klädstil som fick sin definition i USA 2019. Tänk dig en modernare version av Gilmore girls med lite cowboykänsla där höga stövlar och tighta jeans matchas med en stor halsduk, stickad tröja och mjuka hårlockar. Inte vulgärt på något sätt och inte märkbart uppiffad. Väldigt ren, fräsch och mysig. Ungefär där någonstans har du “Christian Girl Autumn”. Känns begreppet igen?

I senaste avsnittet av SVT-programmet Cyklopernas land berättar modeexperten Ebba Kleberg von Sydow om en motsvarande svensk klädstil: Svensk kristen tjej på hösten-stilen. Nu kan du i stället tänka dig Bonde söker fru möter Blondinbella. Det är fönade lockar, mysiga, bylsiga tjocktröjor, men ändå glamouröst. Men modefantasten menar att man inte måste direktöversätta stilen på det sättet.

"Christian girl autumn".  Klädstil som blev viral och som kallas christian girl autumn.

– Roligare är att se det i en försvenskad version och då blir det “den svala Stockholmsstilen”. En mycket coolare version än “christian girl autumn” där solglasögon är på oavsett väder, väskor från 15 000 kronor och uppåt, och stövlar. En lyxigare variant är det också, säger Ebba Kleberg von Sydow.

Men åter till ursprungsversionen. Man kan ställa sig frågan hur det kan uppstå en stil utifrån hur en stereotyp kristen tjej klär sig på hösten. Förklaringen är en bild som över en natt blev viral.

Det är en rätt töntig och “svennig” stil

—  Ebba Kleberg von Sydow

– Vi backar bandet till 2019. När någon googlade typ “cute church outfit” dök en bild på två tjejer upp, varav den ena är influencern och bloggaren Caitlin Covington. På bilden ser man hur hennes stil är extremt amerikansk. Man kan tänka sig att alla skulle håna dessa två tjejer, det är en rätt töntig och “svennig” stil. Men i stället ägde de begreppet och annonserade ut hur härlig den här stilen är, menar Ebba Kleberg von Sydow.

"Christian girl autumn".  Klädstil som blev viral och som kallas christian girl autumn.

Modeexperten får frågan i programmet om det inte är för “basic” att bara gilla hösten - att det inte är någon exceptionell stil att eftersträva, vilket mode och stil oftast innebär till sin natur. Men det är just “basic” som är “usp:en” (unique selling point) med stilen och bärarna är stolta över det, menar Kleberg von Sydow.

En person som hon menar förde in stilen till Sverige är influencern Lovisa Barkman.

– Och det som är roligt med stilen är att, även om den är lyxig, så går det att sno rätt lätt från den. Och jag fattar verkligen att den här klicken av framgångsrika tjejer inspirerar, säger Ebba Kleberg von Sydow.

---

Fakta: Christian girl autumn

  • Klädstil som startade i USA år 2019 när en bild på två tjejer i typisk amerikansk “basic” stil blev viral.
  • Svensk översättning är dels “svensk kristen tjej höststilen”, men mer träffande den coolare varianten “den svala Stockholmsstilen”.
  • Modeexpertens egna ord om stilen: “Jag fattar verkligen att den här klicken av framgångsrika tjejer inspirerar”.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig