Kultur

Bibliska memes ska få fler att anknyta till bibelorden

Frank Krauss har publicerat mer än 120 memes med bibliskt innehåll, på Instagram. “Jag vill länka bibliska texter till nuet”, säger han

Frank Krauss, kyrkoherde i Tyskland, har publicerat memes av bibliska texter i över åtta månader på sitt Instagramkonto ”The Word in memes”. Nyligen intervjuades han om sin ovanliga idé, att skapa memes av bibliska texter.

En meme består av en eller flera bilder – det kan vara komiska teckningar eller scener från populära filmer eller serier, som sedan får en ny text. Frank Krauss har som mål att ”få folk att skratta åt det konstiga i de bibliska texterna”, berättar han för tidningen Sonntagsblatt.

Kyrkoherden nämner ”Grumpy Cat” som ett välkänt exempel på en meme. En grinig katt som blev ett internetfenomen på grund av sin surmulna uppsyn och som använts i många olika memes. Ett annat exempel på en meme skapad av Frank Krauss är en tecknad bild av Jesus som välter månglarnas bord i templet. Bilden har fått en text som går ut på vad Jesus skulle ha gjort om han förlorade i Monopol.

Instainlägg

– Jag använder mig av meme-mallar, bilder som jag kombinerar med bibliska texter, säger Krauss när han förklarar sitt tillvägagångssätt för Sonntagsblatt.

– Jag läser ett kapitel ur Bibeln. Sedan tänker jag på vilken scen som är så imponerande att jag kan göra en meme av den, berättar han.

Det hela började med att han fick en idé under tiden han läste teologi. Krauss hade en tenta som handlade om romare, och för att kunna minnas innehållet bättre skapade han en meme för varje viktigt avsnitt. Sedan dess har han skapat en meme varje dag, berättar han.

Hittills har Frank Krauss gjort memes av Första Moseboken, Första Kungaboken och Domarboken. Uppenbarelseboken kommer att bli en utmaning, menar han, och lyfter fram Uppenbarelseboken 21:4 som exempel:

”Och han ska torka alla tårar från deras ögon. Döden ska inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta ska finnas mer. Ty det som en gång var är borta.”

– Det som är jobbigt att tänka på är alla kriser på vår planet. Och så sitter jag där och läser plötsligt den här starka meningen från Uppenbarelseboken. Jag tycker att det är mycket tröstande, säger han.

– Jag vill göra en biblisk bok tillgänglig för människor i lättillgängliga bilder. Och kanske länka texterna till vår nutid. Jag motiveras även av det faktum att jag får ut något av det själv: jag kan läsa Bibeln och tänka på texterna annorlunda.

Hittills har Frank Krauss haft framgång med sina inlägg på Instagram, åtminstone i liten skala. I år har han som mål att följa en ekumenisk bibelläsningsplan för 2023 och skapa memes för varje dags bibelord.

---

Fakta: Memes

  • En meme består av en eller flera bilder – det kan vara komiska teckningar eller scener från populära filmer eller serier, som sedan får en ny text.
  • Ibland används bara enskilda meningar, i andra fall talar bilderna för sig själva.
  • Ordet “meme” kommer ifrån det grekiska ordet “mimema” vilket betyder “någonting imiterande”.
  • Den första versionen av ordet på modern engelska skapades år 1976 av Richard Dawkins. Han beskrev att ordet “memes” kunde vara till exempel “en idé”.
  • Tio år senare moderniserade Patrick Davison ordet och använde det i betydelsen “ett skämt online som får mycket inflytande”.

---

Fler artiklar för dig