Kultur

Hon började filma sin systers relationskris

Dokumentär om sårbarhet och föräldraskap fick filmpris från Svenska kyrkan

Under Göteborgs filmfestival har Svenska kyrkans årliga filmpris delats ut. Annika Fredriksson mottog i helgen statyetten och prissumman, för dokumentärfilmen Puss hej då.

– Det har varit en stor utmaning för alla medverkande i filmen på olika sätt, därför var det jättefint att få priset, en bekräftelse på att den handlar om något angeläget som berör, säger Annika Fredriksson till Dagen.

– Det är en sårbar tid och en sårbar situation som jag följt, så det har varit ett ständigt etiskt avvägande och hänsynstagande under arbetets gång.

I filmen får tittaren följa Annikas syster Sandra. Hon har nyligen fött sitt andra barn, men blir i samma veva lämnad av barnets far, Filip. En händelse som får även Annika att börja se på sitt eget förhållande med nya ögon.

Puss hej då, av Annika Fredriksson, manus och regi och Melissa Lindgren, producent.

Hur är det att filma sin egen syster, var det självklart för henne att vara med?

– Jag presenterade idén och frågade om jag kunde göra något om den här historien. Då sa hon att jag fick göra vad jag ville med den, men att hon inte pallade att vara med på bild. Jag valde därför att filma på ett visuellt rätt så anonymiserande sätt, utan närbilder på ansikten.

Det är ett drama som utspelar sig i realtid, och Annika Fredriksson har behövt gå försiktigt fram. Hon ville inte bara spegla chocken och den värsta sorgen över att bli lämnad. I prisjuryns motivering till filmen står det att ”skildringen går från privat familjedrama till öppen samhällsreflektion kring manligt, kvinnligt, föräldraskap, systerskap, uppbrott och försoning”. En formulering som Annika Fredriksson tyckte var träffsäker.

– Det som skrämde mig var mönstret som många heterosexuella föräldrar hamnar i, där mamman drar det största lasset och pappan lätt halkar efter och kan känna sig alltmer osäker i föräldraskapet.

Det tog ett tag innan Annika Fredriksson involverade Filip i arbetet - Sandras kille som lämnar henne efter att andra barnet är fött. Det behövde gå lite tid först, menar Annika Fredriksson.

– Han har resonerat så att det kändes bättre att vara med än att ställa sig utanför. Nu fick han ge sin bild av det som hände. Det är en stor utmaning för män att bli föräldrar, där många kan känna sig vilsna, eller som en andrahandsförälder. Män har sämre nätverk och blir heller inte lika uppmärksammade inom mödra- och barnhälsovården. Filip bidrar här med intressanta perspektiv.

Annika Fredriksson tror att filmens teman; parrelationer, föräldraskap och könsroller, är något som berör de flesta.

– Jag tror att många män kan känna igen sig i Filips vilsenhet – det är ett av målen med filmen.

– Det faktum att det tog 4,5 år att jobba med filmen tror jag varit avgörande för att jag ska kunna berätta denna historia – att det känns okej för alla inblandade, konstaterar Annika Fredriksson.

---

Fakta: Svenska kyrkans filmpris

  • Priset delades ut i söndags, under inledningen av Göteborgs filmfestival, av Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.
  • 15 filmer var nominerade och i juryn satt Sofia Sjö, docent i religionsvetenskap, Christer Nilson, filmproducent och Mikael Ringlander, prost och programchef.
  • Puss hej då heter den vinnande filmen, skapad av regissören Annika Fredriksson och producenten Melissa Lindgren.
  • Priset består av 50 000 kronor och statyetten Angelos, utförd av ikonmålare Erland Forsberg.

---

Fler artiklar för dig