Kultur

“Psalmerna rymmer hela den mänskliga erfarenheten”

Hjälp till drabbade av torkan i Somalia står i centrum för årets Psalmgala i Göteborg

För femte gången i ordningen bjuder Lutherska missionskyrkans kör och orkester in till Psalmgalan, som 2023 hålls i Annedalskyrkan i Göteborg.
– Det är en sällsam upplevelse att få sjunga de här psalmerna tillsammans med stor kör och orkester, konstaterar konferenciern Rebecka Bramsved.

Den femte februari kommer psalmsången att stiga mot Göteborgshimlen. Lutherska missionskyrkans kör och orkester arrangerar nämligen psalmgala till förmån för drabbade av torkan i Somalia.

– Vi har varit i olika kyrkor i Göteborg eftersom vår egen kyrka blir för liten för både den stora kören och orkestern. Det känns jättebra att få göra detta i Annedalskyrkan vid Linnéplatsen som rymmer många. Samtliga biljettintäkter går till ett hjälpprojekt i Somalia som EFS är med och stöder vilket känns jättebra.

Trots sin ringa storlek har Lutherska missionskyrkan i Göteborg ett minst sagt levande musikliv. Kyrkans kör har släppt ett flertal skivor och tillsammans med församlingens orkester har man flera gånger arrangerat den populära Psalmgalan.

Vad är det som är så speciellt med psalmer?

– Psalmernas texter innehåller så mycket. De rymmer liksom hela livets spektrum av mänsklig erfarenhet. De nya arrangemangen gör också att man får nya favoriter, som man knappt kände till sedan tidigare. Det är en sällsam upplevelse att få sjunga de här psalmerna tillsammans med många och med en stor kör och stor orkester, konstaterar Rebecka Bramsved.

Söndagen den femte februari bjuder Lutherska missionskyrkans kör och orkester in till sin populära Psalmgala. Målet med galan är förutom att sjunga med till nya arrangemang av klassiska svenska psalmer, att samla in pengar till hjälparbete i Somalia som drabbats av den värsta torkan på 40 år.

För körledarna Sven och Johanna Fridolfsson var det en självklarhet att satsa på en psalmgala även 2023.

– Det är ett fantastiskt roligt projekt att göra med både orkester och kör. En högtidsstund att kunna samla alla för att göra något viktigt tillsammans. När man läser om torkan i Somalia, som är den värsta på 40 år, så känns det också fantastiskt att kunna vara med och bidra, säger Johanna Fridolfsson.

Årets gala kommer att bjuda på både nya arrangemang och favoriter från tidigare år. Storslagna tolkningar varvas med mer avskalade versioner, avslöjar Sven Fridolfsson. Han beskriver att han har några riktlinjer han återkommer till när han sätter sig för att komponera ett nytt arrangemang till en psalm.

– Det är viktigt att man ska kunna känna igen psalmen, även om den fått ett helt nytt stuk. Sedan måste den kunna sjungas gemensamt. Och sist men inte minst så tycker jag att det ska finnas en höjdpunkt, det kan vara en tonartshöjning, ett oväntat ritardando eller något annat mot slutet som gör att psalmen lyfter, säger han.

---

Fakta: Psalmgalan 2023

  • Psalmgalan hålls i år i Annedalskyrkan i Göteborg söndagen den femte februari.
  • Det är den femte galan i ordningen och den arrangeras av Lutherska missionskyrkans kör och orkester.
  • Galan sänds inte live, men en filminspelning görs under kvällen i samarbete med EFS Play.

---

Fler artiklar för dig