Kultur

Ukrainsk soldat sjunger Ådahls bönesång - ”ger hopp till folket”

Videon med den engelska versionen släpps på årsdagen av invasionen, 24 februari.

På dagen ett år efter Rysslands invasion av Ukraina släpps sången ”Jag tänker be för Ukraina” inklusive en video med sekvenser där ryska soldater bryter sig in i en kyrka i östra Ukraina. Samtidigt sjungs sången in av en ukrainsk soldat för att spridas till det ukrainska folket.

Dagen har tidigare rapporterat från en studio i Gävle där Simon Ådahl och Peo Thyrén sjöng in bönesången för Ukraina. På årsdagen av Ukrainakriget släpps sången och Peo Thyrén hoppas att den ska få människor att fortsätta att engagera sig för krigets offer.

– Framför allt tror jag att den ukrainska versionen, om den blir spridd, kan ge hopp till det ukrainska folket, säger Peo Thyrén.

Den inspelningen sker i dagarna och bakom sångmikrofonen finns en ukrainsk soldat. Mark Sergeev har under en kort permission gått in i studion. Till vardags är han ungdomspastor och lovsångsledare i en frikyrka i Melitopol i östra Ukraina vars namn översatt till engelska är New Generation.

– Mark Sergeev är soldat vid fronten och när han kom hem nu hade han inte träffat sin familj på tre och en halv månad, berättar Peo Thyrén.

På videon till den engelska versionen där Ådahl och Thyrén sjunger syns en filmsnutt från Mark Sergeevs församling. Klippet är hämtat från en övervakningskamera i kyrkans entré och visar hur ryska soldater tidigt på morgonen den 9 mars 2022 slår sönder entrédörrarna och tar sig in.

Det stora vita korset utanför kyrkentrén har den ryska armén senare rivit bort och den annekterade kyrkan används nu för ryska propagandamöten. Enligt uppgift inte särskilt välbesökta sådana.

Hur tänker ni använda videon till låten?

– Vi kommer att försöka distribuera ut den så mycket som möjligt. Det vore fantastiskt om den kunde plockas upp och visas i tv, säger Peo Thyrén.

Blir det någon releasespelning av låten?

– Det blir en gala till förmån för Hoppets Stjärnas arbete i östra Ukraina den 19 mars i Söderhöjdskyrkan i Stockholm. Simon kan tyvärr inte närvara, men Tone Norum, Gladys del Pilar, Per-Erik Hallin och min gode vän Dag Finn från Sha-Boom och jag kommer.

Fler artiklar för dig