Kultur

Biskopen blir huvudtalare på Skärgårdssång

Sångaren från Sweet Comfort Band tillbaka i Sverige efter 17 år

Den som älskar att sjunga gospel får komma en dag tidigare och delta i en stor gospelkör. En annan nyhet är att Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann kommer att predika i den avslutande nattvardsgudstjänsten. Allra störst överraskning är dock en konsert med amerikanske sångaren Bryan Duncan.

Det var 1973 som den nu 69-årige Bryan Duncan startade Sweet Comfort Band, en grupp som under elva års tid skulle förse världen med Jesuspop av bästa märke. Att bandet formades i kölvattnet av Jesusrörelsens framfart gav dem extra vind i seglen. Efter att bandet splittrades 1984 fortsatte Bryan Duncan att turnera men nu som soloartist. Hela 18 soloalbum har han hunnit med sedan dess, samlingsskivor inkluderade.

Bryan Duncan, amerikansk kristen sångare och låtskrivare född 1953. Åren 1973-1984 sjöng han i gruppen Sweet Comfort Band som han var med och bildade.

Sin långa karriär till trots har han bara uppträtt som soloartist en gång tidigare i Sverige. Det var 2006 när han spelade på Gullbrannafestivalen ackompanjerad av The Nehosoul Band.

Maria Gustin Bergström, själv artist och låtskrivare, är festivalgeneral för Skärgårdssång som för andra året i rad arrangeras på Halmstad arena. Hon berättar entusiastiskt om festivalens nya körkoncept som för övrigt är ett samarbete med hennes företrädare, norrmannen Leif Ingvald Skaug.

– Leif Ingvalds koncept Gospel explosion har gjort stor succé i Norge. Nu vill vi testa det och erbjuder alla gospelälskare att komma och sjunga i en stor gospelkör, berättar Maria Gustin Bergström.

Rent praktiskt går det till så att man samlas på torsdag kväll, alltså dagen innan festivalen drar i gång, för att öva in en rad sånger under ledning av Leif Ingvald Skaug och ett kompband. I första hand, resonerar Maria Gustin Bergström, är det kanske intressant för dem som bor i närheten av Halmstad.

– Men alla är självklart välkomna att delta, betonar hon.

Kören kommer sedan att medverkar under fredagen som är festivalens första dag.

I övrigt är artistlistan för Skärgårdssång 2023 i stort sett klar. Evie Tornquist Karlsson kommer att medverka, liksom Synnöve Aanensen, Cilla Hector, Michael Jeff Johnson liksom den i Sverige bosatta kanadensiska gospelsångerskan Kiralina Salandy. En konsert med Salt står också på programmet. Allsång likaså.

– Allsången sent på fredag och lördag kväll är ju själva kännetecknet för Skärgårdssång. Den finns alltid med, understryker Maria Gustin Bergström.

– Dessutom är kören Caleido, tillsammans med gäster, tillbaka för att framföra en annorlunda, spännande konsert med sångerna från albumet som Carola och Per-Erik Hallin sjöng in tillsammans i Rättviks kyrka 1987. Den skivan är så älskad.

Maria Gustin Bergström är ny festivalchef för Skärgårdssång. Här tillsammans med Mikael Järlestrand som tillsammans med Maria blir konferencier får 2022 års festival.

Tillsammans med Mikael Järlestrand utgör Maria Gustin Bergström också det konferencierpar som kommer att guida publiken med tal och sång.

Som ett led i strävan att göra festivalen ännu mer familjeanpassad arrangeras i år en barn- och familjegudstjänst hos Frälsningsarmén i Halmstad parallellt med den avslutande gudstjänsten där biskop Susanne Rappman predikar och en präst från Svenska kyrkan leder nattvarden.

– Det känns fint att Skärgårdssång nu etablerar sig på ett helt annat sätt tillsammans med de lokala kyrkorna i Halmstad, säger festivalgeneralen.

---

Fakta: Skärgårdssång 2023

  • En kristen musikfestival som arrangerats sedan 2015.
  • Årets festival hålls på Halmstad arena den 18–20 augusti.
  • Arrangeras i samarbete mellan norska Skjærgårdsgospel och svenska konsertarrangören DOT Music.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig