Kultur

Bibelförankrat, originellt och fräscht när Lucado levandegör Esters bok

Bo Wettéus har läst “Du skapades just för detta ögonblick” av Max Lucado

Titel: Du skapades just för detta ögonblick

Författare: Max Lucado

Förlag: Sjöbergs (259 sidor)

Genre: Bibelstudium, uppbyggelse

Kan händelser som inträffade för 2400 år sedan i ett land långt från oss verkligen vara relevanta?

Ja, det beror nog på i vilken bok händelserna ursprungligen berättades, vem som återger dem i dag och hur de berättas. Är det en berättelse i Bibeln, och Max Lucado som återger den på sitt säregna sätt, blir det oerhört spännande och säger något om den situation vi i dag lever i – personligt och som kyrka.

Lucado har skrivit cirka 100 böcker som har sålts i mer än 100 miljoner exemplar över världen och man kanske kan tycka att han skulle skriva på slentrian, men ytterligare en gång visar han att han verkligen kan hantverket. Det är bibelförankrat, fräscht, med ett levande språk, fullt av humor och allvar och med mycket träffsäkra analyser och tillämpningar för vår tid.

Läsaren dras med i de dramatiska händelserna i Persiens huvudstad Susa på 400-talet före Kristus, återgivna i Esters bok i Gamla testamentet. Där finns den lynnige och svage kung Xerxes, drottningarna Vasti och Ester, juden Mordokaj och antisemiten Haman, som smider planer för att utrota alla judar i riket. Men huvudpersonen är Gud, fast han aldrig nämns vid namn i bibelboken.

Lucado är en mästare i att skildra situationer och personer och hela tiden känner sig läsaren delaktig i skeendet. Man kastas mellan förtvivlan och hopp, ofattbar ondska och strålande godhet, feghet och mod, Guds tystnad och hans konkreta ingripande – precis som det är i livet idag.

Lucados bok är ett utmärkt exempel på hur Gamla testamentet kan göras levande för moderna människor och bli ett budskap, som förmedlar tro, tröst och hopp i det Lucado kallar “en vintertid för världen”. Eva Hallins översättning ger också rättvisa åt Lucados originella sätt att skriva.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig