Kultur

Skrämmande inblick i kinesisk sekt - men berättandet är platt

Johanna Svensson har läst “Kidnappad av Österns blixt” av Eugene Bach och Shen Xiaoming

Titel: ”Kidnappad av Österns blixt”

Författare: Eugene Bach & Shen Xiaoming

Förlag: Sjöbergs förlag (353 sidor)

Genre: Biografi / livsberättelse

Den 16 april 2002 ger sig Pastor Shen Xiaoming iväg till en bibelkonferens. Bibelkunskapen i kommunismens Kina är låg och behovet av undervisning för ledarna i den underjordiska kyrkan skriande. Det är därför med stor förväntan som han och hans kollegor ger sig av. Men det som skulle vara tre veckors inspirerande utbildning visar sig vara något annat. Efter en välplanerad kupp hamnar det i händerna på Österns blixt – en farlig sekt som tror att Kristus återvänt i form av en kinesisk kvinna. Sekten riktar in sig på att omvända kristna med ”felaktig” tro och nu står Shen på tur.

Rapporter berättar att Österns blixt inte skyr några medel i arbetet med att vinna över folk till sin sida och de har även försökt infiltrera kristna sammanhang i Sverige, vilket Dagen har berättat om. Shens berättelse vittnar om de knep de tar sig till: förgiftad mat, förföriska kvinnor och propagerande musik på hög volym. I två månader är pastor Shen tillfångatagen. Varje dag ber han om Guds hjälp att stå emot frestelser och felaktiga läror. När han plötsligt en dag blir förd till tågstationen och släpps fri har han ingen aning om varför. Det enda han kan göra är att prisa och tacka Gud.

Efter att ha läst Kidnappad av Österns blixt har jag en större kunskap om den kinesiska kyrkan. Att allt utspelar sig i Kina gör det svårt att kontrollera tillförlitligheten, men som en av grundarna av Kinas evangeliska gemenskap får Shen Xioaming sägas vara en trovärdig källa. Och det är i huvudsak innehållet som gör boken läsvärd. Flera gånger förekommer orden ”inte som i västvärlden”, vilket gör tydligt vilka stora skillnader det finns i hur vi praktiserar vår tro och hur lite vi känner till om varandra. I skriftväg finns dock en del att önska. Texten är väldigt saklig och får aldrig något flyt. Även om det är dramatiska händelser som beskrivs blir berättandet stundtals platt. Om det beror på grundtexten eller den svenska översättningen är svårt att säga.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig