Kultur

Ortodoxa juden Jonathan Feldstein: Gud kallade mig in i den kristna världen

I vår kommer brobyggaren mellan judar och kristna att skriva kulturkrönikor i Dagen

Jonathan Feldstein var den enda ortodoxa juden på Billy Grahams begravning och hans podd från Israel ligger på kristna medieplattformen Charisma. Att bygga relationer mellan judar och kristna har blivit något av en livsuppgift för den amerikanskfödde juden. Nu skriver han sin första krönika i Dagen.

Som tonåring kämpade Jonathan Feldstein för att befria judar ur forna Sovjetunionen. Han blev senare utsett till ”person of the week” av amerikanska nyhetsjätten ABC News för sina insatser.

Resorna till öst blev också en start på ett annat engagemang för den unge Jonathan Feldstein, intresset för dialog och fördjupade relationer mellan judar och kristna.

– Det var betydligt enklare att komma in i Sovjetunionen från Finland eller Sverige än från USA. Det gjorde att jag mötte många kristna från Skandinavien under de åren, berättar han.

Varför är det så viktigt för dig med relationen mellan judar och kristna?

– Jag upplever att Gud har kallat mig in i den kristna världen. För mig är det en självklarhet att vi måste kunna samtala med varandra. Min övertygelse är att judar och kristna har ett speciellt band, eftersom vi båda tillber den ende sanne guden.

Jonathan Feldstein beskriver hur oväntade dörrar inom kristenheten öppnats för honom som jude. Exempelvis var han den första ortodoxa juden som undervisade på Billy Graham Library.

Jonathan Feldstein

Jonathan Feldstein konstaterar dock att det inte saknas utmaningar i samtalen mellan judar och kristna. Han menar att många judar inte vill nämna namnet Jesus medan många europeiska kristna sitter fast i en skuldproblematik efter Förintelsen.

– Det blir inte ett konstruktivt samtal om det bara handlar om att man vill be om förlåtelse för vad människor som kallade sig kristna gjorde för 80 år sedan. Men jag tror att gemenskapen kan återupprättas.

– Mitt engagemang handlar inte i första hand om att samla in pengar från kristna. Vi är så klart tacksamma för det kristna stödet till att bygga upp Israel. Men det finns många sätt att välsigna Israel, säger han.

För knappt 20 år valde Jonathan Feldstein och hans familj att lämna USA för att flytta till Israel. Därifrån leder Feldstein i dag organisationen Genesis123 som samlar både judar och kristna Israelvänner kring olika projekt. Han är även programledare för podden Inspiration from Zion, som produceras av det kristna Charisma-nätverket.

Nu blir du krönikör i Dagen, vad vill du förmedla till de svenska läsarna?

– Jag ser verkligen framemot att få skriva för en svensk publik. Jag upplever att det finns ett särskilt band mellan kristna skandinaver och det judiska folket, det märkte jag redan som ung då jag såg engagemanget för att hjälpa judar ut ur Sovjetunionen.

---

Fakta: Jonathan Feldstein

  • Jonathan Feldstein har blivit en respekterad brobyggare mellan judar och kristna.
  • Han är ordförande i stiftelsen Genesis 123 och värd för podden ”Inspiration from Zion”.
  • Han är gift och har sex barn och tre barnbarn.
  • Han är född och utbildad i USA men emigrerade till Israel år 2004.

---

Fler artiklar för dig