Kultur

“Gud kan använda våra nördiga intressen”

Prästen Andreas Thalenius om sin kärlek till “gubbar med gitarrer” och de populära musikgudstjänster som skapas

En konsert med Johnny Cashlåtar och gudstjänst i ett. För medlemmarna i Playin´ Prayers är detta det bästa av två världar. Och att döma av hur många som kommer på musikgudstjänsterna verkar det vara ett vinnande koncept.

Prästen Andreas Thalenius älskar musikhistoria. Under gymnasiet började han läsa musikbiografier på löpande band och grottade ner sig i olika artisters liv. Hans första möte med U2 blev omvälvande.

– “Här är ett band som når ut även fast de sjunger om sin kristna tro och som mina kompisar inte tycker är jättetöntiga!”, minns han hur han tänkte. Han började samla på skivor av U2, Nick Cave, Neil Young, Bruce Springsteen och andra.

– Många av deras texter har djupa bibliska rötter och ibland ett närmast religiöst språk. Det handlade också om samhällspolitiska frågor och viktiga saker – det var tydligt att musiken var mer än bara underhållning.

– Sedan dess har jag fascinerats av hur mycket musiken påverkar mig och andra människor, fortsätter Andreas Thalenius.

Det är detta han som präst vill förmedla i musikgudstjänsterna som gänget i Playin´ Prayers bjuder in till och som nu blivit ett etablerat koncept i Västsverige där medlemmarna är verksamma. Sammanlagt har de anordnat strax under 40 musikgudstjänster – oftast med Johnny Cash-tema, men även med andra artister som tema. Det är en kreativ process att skapa gudstjänsten, där musikerna hittar arrangemang och teman som växer fram i samklang när de övar. Alla är involverade för att få till en fungerande och berörande helhet.

– Det föddes lite ur en frustration över att musikgudstjänster sällan hänger ihop. Ibland har man lagt mycket krut på bra musik, men inte tagit tillvara på berättelsen som kan finnas. Det finns många artister som brottats med Gud, tron och stora livsfrågor – det ville vi ta vara på för att det har något att säga oss om hur det är att vara människa, och om vem Gud är, säger Andreas Thalenius.

– Den första vi gjorde sammanföll med att Bob Dylan fick Nobelpriset. Vi skapade en vandring genom Bobs liv, om hans möte med Gud, men vi tog också upp hans kamp mot orättvisor och hans engagemang i medborgarrättsrörelsen. Jag kopplade också hans liv till våra – vilka kamper har vi, hur möter Gud oss i våra liv?

Med hjälp av bilder, korta videos, berättande och inte minst bandets välrepeterade låtar, genomförs musikgudstjänsten – och tycks locka folk vart de än kommer. På flera av gudstjänsterna har det kommit så många till kyrkan att de tvingats stänga dörrarna – folk har inte fått plats, berättar Andreas Thalenius.

– Jag har sett rockfantaster komma till kyrkan och titta skeptiskt på mig som präst: ´Vad kan han ha att säga om Johnny Cash?´, men sedan förstår de att jag har en kärlek till musiken, att jag fattar vad den handlar om.

präst

Stina Rosén spelar fiol, kontrabas och sjunger i bandet.

– Jag gillar när musiken får ingå i ett sammanhang, där den får en tydlig funktion och vävs in i en berättelse. Då kan man också förstå och uttrycka musiken bättre.

När hon fick frågan om att bli en del av bandet passade det perfekt i tiden – Stina Rosén hade längtat efter ett musikaliskt sammanhang, och hon trivs väldigt bra. Det finns en bra dynamik bland medlemmarna och utrymme för frihet och improvisation, menar hon.

– Alla i bandet får bidra utifrån sitt sätt och genom att vara lyhörda när vi musicerar stärker vi både varandra och uttrycket.

Hur är det att vara med och anordna musikgudstjänster?

– Det är bra att kyrkan får vara en plats där vi får prata om livet och dess utmaningar – att vi vågar se alla delar, som att prata om döden och andra existentiella frågor. Det är jätteviktigt! Sedan om man riktar sina tankar mot Gud, eller vad man kallar det – det får vara upp till var och en tycker jag. Men det är väldigt fascinerande hur stark upplevelsen kan bli – det blir en sådan närvaro och ibland sitter publiken helt tyst efter en låt. De blir verkligen påverkade av någonting.

– Det är fint att det kan få betyda så mycket, den där stunden.

Andreas Thalenius håller med. Han ser att människor dras till gudstjänsterna där musiken får ta stort utrymme och får beröra på ett nytt sätt. Han menar att det är en sådan typ av gudstjänst han själv skulle vilja gå på.

– Jag trodde inte att Gud kunde använda mitt intresse av att “nörda ner mig” i biografier om gitarrspelande gubbar, som ett sätt att nå ut till människor och bygga församling! Men Gud vill använda de intressen och gåvor vi har – det är tydligt.

musiker

---

Fakta: Playin´ Prayers

  • Anordnat närmare 40 musikgudstjänster i Halland, Bohuslän, Dalsland och Göteborg. Oftast med Johnny Cash-tema, men även med Bob Dylan och andra.
  • Medverkande: Andreas Thalenius, präst, Michael Ardenheim, sång och gitarr, Gugge Hultman, piano, munspel, dragspel, bas, banjo och sång, Olof Andersson, sång, gitarr och bas, Stina Rosén, fiol, kontrabas och sång.
  • Nästa musikgudstjänst hålls den 23 april i Jonsereds kyrka.

---

---

Fakta: Andreas tips om man vill anordna musikgudstjänst

  • Utgå från den musik som engagerar människor och som har något att säga. Går den att använda för att berätta om Gud?
  • Hitta de i församlingen som brinner för musik och som vill engagera sig. Utgå från vilka musikaliska begåvningar det finns i församlingen.
  • Det är roligt att göra något tillsammans – församlingsledare, körer, solister och andra.
  • Använd det du har kärlek till – kanske är det något annat tema som passar att ha med i en gudstjänst?

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig