Kultur

Humoristiskt om kulturkrockar i frikyrkomiljö

Bo Wettéus “Tryggare kan ingen vara än Guds lilla lärjunge” av Simon Berger Siroky

Titel: Tryggare kan ingen vara än Guds lilla lärjunge

Författare: Simon Berger Siroky

Förlag: Semnos (168 sidor)

Genre: Självbiografisk berättelse

I Tryggare kan ingen vara än Guds lilla lärjunge har författaren, låtskrivaren och poddaren Simon Berger Siroky valt att inte skriva en heltäckande biografi, utan i stället återge händelser från åren 1998 till 2011. Det är inte heller en berättelse i traditionell biografisk stil, utan skriven med humor, med glimten i ögat och med både distans och närhet. Om inte författaren i sitt förord intygat att allt i boken har hänt på riktigt skulle man kunna tro att stora delar var uppdiktat.

Författarens alter ego heter Tomas och läsaren får följa hans historia från första gången han besöker en kyrka i Göteborg till en tjänst som bibelstudieledare, som får en genomgripande upplevelse av Guds kärlek, eller som författaren skriver: att han ”gått från en pistolhotad buse till en brinnande kristen”.

Under sin tolvåriga resa hamnar han i en frikyrkomiljö som innebär en kulturkrock, som är svår att handskas med. Han får kontakt med traditionella församlingar och försöker anpassa sig, men drar vidare till olika kristna grupperingar, mer eller mindre extrema och livskraftiga. Han deltar i konferenser och kampanjer, bönenätter och dörrknackningskampanjer.

Han möter både auktoritära ledare och ledare som inte har styrfart och till slut lämnar han alltsammans. Han återvänder så småningom, finner en flickvän och gifter sig 2009. Till slut gör han en gudsupplevelse, som skapar frid, lugn och stabilitet. Han inser att han under tolv år piskat sig själv framåt i stället för att vila i förvissningen om att han är älskad av Gud.

Berger Sirokys bok är annorlunda, ironisk, humoristisk, men också avslöjande med en ton av barmhärtighet och förståelse, trots allt tokigt som kan möta en människa som kommer in och lever i kyrkans värld. En nyttig och ögonöppnande läsning särskilt för alla som har ledaransvar i kyrkan.

Fler artiklar för dig