Kultur

Skildringar av Guds ledning bränner till när Michael W Smith skriver om sitt liv

Per-Johan Thörn Wistrand har läst “Min fars väg” av Michael W Smith

Titel: Min fars väg – Lärdomar från min far, sanningar om Gud.

Författare: Michael W Smith (med Robert Noland).

Översättning: Janne Carlsson.

Förlag: Sjöbergs förlag (153 sidor).

Genre: Biografi/teologi.

Artisten, och den sedan länge utpräglade lovsångsledaren, Michael W Smiths album Go west young man var den första cd-skiva jag fick. Sedan presentöppningen i början av 1990-talet och de kommande årens fortsatta lyssnande har jag förhållit mig till hans musik på olika avstånd. Lyssnat mycket och sett honom sjunga live (samt med lekfulla händer hantera pianot) i Göteborg och Uppsala såväl som i Nashville. Därför kändes det intressant att få en bok av honom i min hand, om än kanske främst av nostalgiska skäl.

Min fars väg, som gavs ut 2021 och nu har släppts på svenska, är en blandad upplevelse. Vi får till vissa delar både lära känna den flerfaldigt prisbelönte låtskrivaren och hans pappa Paul Smith. Och det är ett vackert porträtt av fadern, sonen och deras inbördes relation.

Det blir uppenbart hur mycket de två betytt för varandra, inte minst beskrivs det hur den äldre redan tidigt stöttade den yngres val att välja musikens väg samt hur den självklara Gudstron gått i arv och utvecklats. Jag hoppas att Paul Smith fick höra bokens hyllningar klart innan han gick bort 2015.

Greppet att med en dubbeltydig boktitel – att skriva om fadern och Fadern samtidigt – är intressant och fint på flera sätt. Samtidigt tycker jag att delar av texten känns väl tillrättalagda, belagda med en polerad yta. Sann bild eller inte, men för att bli riktigt intressant behöver en biografi även ha med delar som spretar.

Så jag väljer att läsa boken mer som en predikan skriven under lång tid. Min behållning är framför allt berättelserna om hur Guds ledning skymtar fram i olika situationer. Som det till synes onödiga strulet i början av en konsertresa till Sydafrika där ett fullstämplat pass ställer till det. Men skapar samtidigt ett viktigt möte.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar