Kultur

Lättläst och inspirerande guide till kristna föräldrar

Maria Ringdahl har läst “Guide till den perfekta familjen - finns den?” av Jeanette Ingemarson och Maria Furusand

Titel: Guide till den perfekta familjen – finns den?

Författare: Jeanette Ingemarson och Maria Furusand

Förlag: Libris förlag (130 sidor)

Genre: Kristet föräldraskap

I rapporten ”Här för att stanna” (2020) konstaterades att över 50 procent av alla barn och unga som växer upp inom frikyrkan lämnar kyrkan och den kristna tron. Det ger såväl församlingar som föräldrar skäl till eftertanke. Med den här boken vill Jeanette Ingemarson och Maria Furusand dela sina erfarenheter från livet som föräldrar och i kyrkan för att ge redskap för hur vi delar tron vidare.

Det är en lättläst och intressant bok som jag skulle kunna rekommendera till föräldrar och andra kristna med barn i sin närhet. I boken blandar författarna sina resonemang och reflektioner med citat av kristna ledare, konkreta tips och avsnitt där även författarnas närstående får komma till tals. Det som griper tag mest är intervjuer med föräldrar i olika livssituationer. Intervjuerna är ärliga och väjer inte för svåra ämnen.

Boken är estetiskt snygg och tilltalande, och till och med en småbarnsförälder kan ta sig igenom den.

—  Maria Ringdahl

Några exempel på teman som behandlas i boken är hur mycket vi får påverka våra barn och hur vi får in goda vanor i vår vardag. Det finns också intressanta, om än ytliga, genomgångar om bland annat familjen i Bibeln. Boken är estetiskt snygg och tilltalande, och till och med en småbarnsförälder kan ta sig igenom den.

Det jag upplever som bokens svaghet är att det saknas en närkamp med de texter som finns i Bibeln om barn, familj, uppfostran och äktenskap. Nu blir många av tipsen och tankarna ganska allmänmänskliga, och skulle kunna tillämpas oavsett läsarens trossystem. Vad som gör just det kristna föräldraskapet unikt blir inte så tydligt.

Jag rekommenderar ändå boken till läsning och inspiration, men att efter det söka djupare vägledningen i Bibeln och annan litteratur om hur vi delar tron med barnen vi har fått ansvar för.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar