Kultur

Full av skönhet – men översättningen haltar

Evelina Lundkvist har läst “Nådens språk – att finna den gränslösa kärlekens verklighet”

Titel: Nådens språk – att finna den gränslösa kärlekens verklighet

Författare: Christopher Jamison

Förlag: Libris (211 sidor)

Genre: Andlig vägledning

Benediktinermunken Christopher Jamison känd från TV har skrivit sin fjärde bok och utforskar i den essensen av det han valt att kalla Nådens språk, vilket också är bokens titel. Här får Jamisons språkkärlek breda ut sig i sex kapitel: hur erfar vi och förmedlar nåd när vi lyssnar respektive talar, skriver, läser eller förnimmer något bortom orden? Författaren menar att vi har glömt hur vi pratar om livets stora gåtfulla dimensioner.

I varje kapitel har Jamison valt att ta avstamp i olika texter; i berättelser, dikt och prosa. Vi introduceras exempelvis till rapparen och grimeartisten Stormzy som sjunger om att vara bländad av Guds nåd, men även Marilynne Robinson, Johannes av Korset och Teresa av Avila. Här flätas språkfilosofi, teologi och intellektuell analys av vår samtid samman. Kapitlet avslutas med praktiska övningar som kan bli betydelsefulla och livgivande för den läsare som tar sig tid. När jag läser blir jag lockad att ta mig tid.

Nådens språk är full av skönhet, visdom och resonemang att meditera över eller vässa sina tankar emot. Vad sägs om: ”Nådens egenskaper är inte beroende av att vi använder rätt ord. Kristna har privilegiet att känna igen dem som Kristi gåva, och de har skyldigheten att uppmärksamma gåvan och glädjas över den”.

Jag har reservationer också. Valet att översätta det engelska ordet grace med alla dess facetter: nåd, kärlek och barmhärtighet får meningar att tappa rytm och spets. Hade det inte varit intressantare att låta ordet nåd på svenska få växa och sakta fyllas med alla de här betydelserna i stället för att tumma på textens läsbarhet? Att dessutom byta ut undertiteln ”rediscovering transcendence” till ”att finna den den gränslösa kärlekens verklighet” gör Jamisons öppning om just transcendens kontextlös. Om målet är att kunna prata om det transcendenta igen måste vi benämna det, även på svenska.

Nådens språk är en bok som säkert tilltalar den belästa. Och för den som oroar sig över den ökade polariseringen och misstron i vår tid kan den bli en hoppfull påminnelse om hur vi kan leva som uppmärksamma förmedlare av nåden.

"Nådens språk" av Christopher Jamison.
Fler artiklar för dig