Kultur

Början till ett betydande framtida författarskap

Håkan Arenius har läst “Ta av dig korset och följ mig” av Fredrik Lindé

Titel: Ta av dig korset och följ mig – om efterföljelse i en efterkristen tid

Författare: Fredrik Lindé

Förlag: Libris (236 sidor)

Genre: Teologi

Den här boken är ett storverk. Författaren, Fredrik Lindé (pastor, folkhögskolelärare och mannen bakom dokumentärfilmen Frikyrkans historia), har tagit på sig ingenting mindre än att gå igenom den kristna kyrkans historia och analysera huruvida hon har bevarat sin kallelse till omvändelse, efterföljelse och lydnad.

Med ett aldrig svikande Jesusfokus och med hjälp av bibelberättelser, kristna praktiker och blick på förändringar i kyrka och samhälle tas läsaren med på en hisnande resa genom ideologiska strömningar i världshistorien och i kyrkan. Det är en ögonöppnande, omtumlande, uppfriskande och bitvis smärtsam resa som ofta vänder upp och ner på förment självklara sanningar.

Författaren undviker framgångsrikt kyrkligt innespråk och har en slående förmåga att gräva fram Skatten ur kyrkans snåriga åker. Med hjälp av framför allt Dietrich Bonhoeffer, men också av en imponerande rad av kyrkofäder, reformatorer, makthavare, filosofer och andra, blottar och dekonstruerar han likt en sann reformator seklers kyrkliga läror för att sedan berätta fram en annan kyrka, mera trogen originalet. Han är lågmäld och eftersinnande, men obevekligt radikal, likt Jesus själv. Bokens titel fördjupas: att hänga på sig ett kors är inte nog, tron måste ta gestalt i den troendes liv.

Med detta sagt måste det också sägas att texten ibland känns lite ojämn och ofärdig. Inte att undra på, att hantera ett så här gigantiskt material är ett Sisyfosarbete. Det kräver handfast stöd av en aktiv redaktör med såväl detaljkänsla som helikopterperspektiv. En sista redaktionell bearbetning – och korrekturläsning – hade gjort en redan bra bok mera tillgänglig. Det omdömet kan för all del gälla många utgåvor i de avlövade förlagens tid.

Ta av dig korset och följ mig kan vara början till ett betydande framtida författarskap. Den är inspirerande läsning för den som reflekterar över kristen tro. Inte minst kan pastorer och präster här förnya sitt tänkande och sin predikan.

Fler artiklar för dig