Kultur

Uttalat aktivistiskt, pacifistiskt stråk i bok om Israel och Palestina

Fanny Willman har läst “Pilgrim för rättvis värld”

Titel: Pilgrimsfärd för rättvis värld: möten med kyrkorna i Israel och Palestina

Författare: Sune Fahlgren, Anna Karin Hammar, Anna Hjälm & Samuel Rubenson med flera

Förlag: Spricka (352 sidor)

Genre:

Kanske finns ingen annan plats som väcker så starka känslor. Israel och Palestina rymmer så mycket på en och samma gång. Heliga platser och historiska landskap, men också plågsamt aktuella humanitära kriser.

I antologin Pilgrimsfärd för rättvis värld medverkar ett antal teologer- Boken är skriven före det att kriget mellan Israel och Hamas inleddes i oktober förra året. Alla praktiska tips om hur man bäst förbereder sig för en resa känns avlägsna. Men det gör på många sätt bokens ärende om än mer aktuellt.

Antologin är inte bara en reseguide om Israel och Palestina, berikad med bilder, kartor och råd. Det är lika mycket en teologisk hjälp att orientera sig i den komplexa historien och infekterade konflikter. Omistlig kunskap för den som vill närma sig området som pilgrim.

Boken genomsyras av ett uttalat aktivistiskt, pacifistiskt stråk. Initiativ till boken kommer från den ideella organisationen Kairos Palestine Sweden. Det är en svensk gren av en internationell fredsrörelse som uppmanar kyrkor i världen att agera för fred. Organisationen, liksom boken, pläderar för ett fredligt slut av Israels ockupation och diskriminering av palestinska folket. För varje kristen är solidaritet med kristna palestinier vars religionsfrihet inskränks en viktig del av det arbetet.

Varje läsare har, oavsett politiska övertygelser, nytta av att lära sig om hur det påverkar såväl israeler som palestinier att leva med ockupationen, radikaliseringen och våldsupptrappningen som på senare tid manifesterat sig som ett blodigt krig. En konflikt som människorättsorganisationen Oxfam beskriver som 2000-talets mest dödliga.

Nyheter om kriget drabbar människor olika. Själv längtar jag efter djupare insikt, och hade gärna diskuterat Pilgrimsfärd för rättvis värld med andra kristna. Församlingar som vill göra det kan ta hjälp av Bildas studieguide till boken. Till skillnad från charterresan kan en pilgrimsfärd äga rum i en människas inre.

Fler artiklar för dig