Kultur

Det händer i kyrkorna under påsken: ”Det är maxat!”

Det gör kyrkor i påsk: Korsfästelsen gestaltas på torget, hel församling skapar scenmagi och Hillsong delar ut påskägg

I påsk händer många olika saker i landets kyrkor. Förutom getsemanestunder, korsvägsvandringar och gudstjänster blir det även musikaler och konferenser. Här är ett axplock av vad som händer under påskhelgen.

Påskmusikalen ”Vem är den mannen?”

Varje påsk sedan 2006, med undantag för pandemiåren, har Frikyrkan i Insjön satt upp en musikal och bjudit in både allmänhet och skolor. Det blir sammanlagt sex föreställningar under tre dagar. Musiken är specialskriven av medlemmar i församlingen och både ensemble och scenografi har växt genom åren. Närmare hundra personer är inblandade på olika sätt, där den yngste är under ett år och den äldste 87 år. Syftet är att nå ut med budskapet om Jesus och hans död på korset, och även att få göra ett stort projekt tillsammans som församling.

Passionsspelet i Uddevalla

Ett passionsspel är en dramatisering av Jesus sista vecka i Jerusalem fram till korsfästelsen och gravläggningen. Passionsspelet på Kungstorget i centrala Uddevalla har hållits på långfredagen och på påskafton i flera år och är ett ekumeniskt samarbete mellan flera olika kyrkor, bland annat pingstkyrkan och flera svenskkyrkliga församlingar. Publiken rekommenderas att ta med fikakorg.

Tre dagar

Tre Dagar är en påskkonferens i Kungsportskyrkan i Huskvarna för ungdomar, med kvällsmöten, seminarium, konserter och mycket annat. Bland annat har man en outreach med Pannkakskyrkan där man ska dela ut pannkakor och biblar till människor på stan, och även en stilla stund inför korset med lovsång. Årets tema är ”Glädje”.

Hej Linda Stålgren, kommunikatör i Kungsportskyrkan – hur många väntas komma till Tre dagar?

– Det är över 500 ungdomar anmälda till hela helgen, sedan kommer det också upp emot tusen personer till kvällsmötena. Det kommer folk från hela landet. Så det är maxat!

Vad hoppas ni att de får med sig?

– Att de får bli påfyllda i sin tro och att de får se många andra ungdomar som delar samma tro som de själva, det är stärkande. Det finns många som inte har kontakt med kristna sammanhang som här får möta Jesus tillsammans med andra, så det är många delar. Det händer mycket kul, man tar med sina kompisar, så det är många även utanför kyrkan som brukar komma.

– Temat är ju ”Glädje” och glädje och liv kan verkligen behövas i dessa tider. Så jag tror det kommer ge en god eftersmak!

Eric Liljero är pastor i Hillsong Sweden och en av låtskrivarna som medverkar på albumet "Other Side".

Nattvard, albuminspelning och äggutdelning på Hillsong

På Hillsongs centrala campus, Sthlm City hub, kommer man att arrangera en Lovsångs- & nattvardsgudstjänst med albuminspelning på långfredagen. På påskafton delar man också ut påskägg i socialt utsatta stadsdelen Valsta, norr om Stockholm. Ett flertal gudstjänster och aktiviteter håll även i Hillsongs andra campus i bland annat Göteborg, Malmö, Örebro och Jönköping.

Hej Eric Liljero, pastor i Hillsong Stockholm – hur går inspelningen av ert nya lovsångsalbum till?

– Vi har två stora gudstjänster på långfredagen och målet är inte bara att spela in sånger utan att fira nattvard och tillbe tillsammans. Det senaste halvåret har vi sjungit mycket på svenska, sånger som fötts av vårt lovsångsteam, och det har varit en tillbedjan som är svår att sätta ord på. Det går inte att förklara, det måste upplevas. Albumet ska släppas senare i vår och vi hoppas att det ska få bli till välsignelse för hela kyrkan med stort K. Det är sånger som sätter ord på en helt ny hunger och desperation.

Ni ska också dela ut påskägg på flera olika platser – vad är syftet?

– I varje stad där Hillsong finns vill vi visa på Guds kärlek till människor. I Valsta till exempel gör vi återkommande sociala insatser och anordnar nu en familjedag med hoppborgar och annat som händer. Påskäggen som delas ut har ett kors, ett likamed-tecken och ett hjärta på sig, som är vår symbol för att Jesus älskar alla. Julen och påsken är årets stora höjdpunkter och jag kan tycka det är konstigt att många kristna åker bort då. Är det någon gång vi får bära ut de goda nyheterna så borde det vara just då. Påskägget är bara ett sätt för oss att visa det.

Påskkonferens – återupptäcka, återerövra och proklamera

Malmö International Church, pingstkyrkan Elim i Trelleborg och Israels vänner ordnar tillsammans en konferens under påskhelgen. Det blir gudstjänster, förbön och lovsång, kvällsmöten och seminarier. Varje dag har ett eget tema.

Fler artiklar för dig