Kultur

Är oro verkligen lögner från djävulen?

Nellimei Gunnardo har läst “Vinn kriget mot oron” av Louie Giglio

Kan du, som jag, fastna i orostankar? Minst fyra av tio personer brottas med oro enligt folkhälsomyndigheten. Därför har Louie Giglio, amerikansk pastor och författare, ett viktigt budskap till vår samtid. Enligt honom kan man med lite arbete och Guds hjälp byta ut oron mot tillit. I boken Vinn kriget mot oro bemöter Giglio både den svårare samt enklare och mer vardagliga oron. Giglio inbjuder läsaren att slå följe med honom som gått före i denna kamp.

Titeln lägger grunden för bokens budskap; oron är ett krig du måste vinna. Den är ingen dålig vana utan djävulens strategi.

Jag studsar mot Giglios tydlighet kring att oron är lögner ifrån djävulen. För en orolig själ kan det upplevas otäckt. Ska jag behöva vara orolig över att jag är orolig? Samtidigt vägs det upp av hans betoning på Gud, Gud är större än fienden och Han står på din sida.

Giglio för ett ödmjukt samtal och menar att ”Botemedlet mot oro är inte kontroll utan tro, grundad i kärlek”. Vi får luta oss mot Gud som inte kan känna oro. För en djupare diskussion hade jag önskat att Giglio diskuterat Jesu ångest och oro i Getsemane. Stämmer det verkligen att Gud då inte kan känna oro?

Giglio beskriver sig själv som visionär och det märks i texten, han vill framåt. Han vill ta med sig läsaren ut ur orons träsk och fyller boken med egna exempel som ska hjälpa läsaren att reflektera själv. Efter varje kapitel finner man en bön och fyra relevanta frågor för hjälp till vidare samtal och eftertanke. Detta i kombination med Giglios enkla språk gör att även generation popcornhjärna, som jag själv tillhör, orkar läsa från pärm till pärm. Det är som att tala med en klarsynt och klok vän som sitter med Bibeln öppen i handen. För den som brottas med oro ger boken flera viktiga och hjälpsamma perspektiv.

Titel: Vinn kriget mot oron.

Författare: Louie Giglio.

Förlag: Sjöbergs förlag (104 sidor).

Genre: Teologi / Själavård.

Fler artiklar för dig