Kultur

Relationella sår i fokus när roman skildrar missionärsliv

Birger Thureson har läst “Kallelsen” av Görrel Espelund

Vilka offer krävs av den som fått en gudomlig kallelse? Vad gör kallelsen med identiteten, och hur påverkar den lojaliteten mot de närmaste?

Den typen av frågor bubblar under ytan i Görrel Espelunds roman Kallelsen, vars huvudperson är svensk pingstmissionär i Belgiska Kongo (nuvarande DR Kongo) under en svår brytningstid.

Historien om Märta från Malmö och hennes familj växlar mellan olika tidsplan. Den berättas i tredje person, men också i dagbokens jag-form. Det kan bli lite rörigt. Men där finns ett driv i dramat som gör att man hela tiden vill veta mer.

Och vad är det då man får veta?

Rätt mycket om det som tilldrog sig i denna del av Afrika från 1900-talets mitt och framåt. Kravet på frihet fick den koloniala ordningen att störta samman. Den maktkamp som följde blev blodig och ibland livsfarlig för vita missionärer.

Författaren är en journalist som i många år följt utvecklingen i Afrika. Hon bygger med förväntad säkerhet berättelsens politiska och kulturella ramverk. Mer överraskande är Espelunds kunskap om den svenska pingstmissionen i området. Där anar jag en gedigen forskarinsats i form av intervjuer och studier av dokument. Resultatet blir en skildring av missionens insats i ett krigshärjat land som vågar problematisera och samtidigt är hedrande. Bra balans!

Men under ytan handlar romanen mindre om historiska förlopp än om frågeställningar som nog många äldre missionärer känner igen. De som handlar om relationer. På 1950-talet var ett naturligt, avspänt umgänge mellan vita och svarta inte alltid en enkel sak. Och när Märta övertalas att skicka hem dottern till släktingar i Sverige under de värsta oroligheterna i början av 1960-talet, då skapas ett sår som aldrig vill läka.

Hon har redan förlorat ett barn – sonen Jan dog i malaria när han var ett år. Nu förlorar hon också en älskad dotter, som i Sverige fjärmar sig alltmer från de missionerande föräldrarna och deras tro.

Var kallelsen värt detta personliga pris? Den frågan brottas Märta med långt in på ålderns höst, samtidigt som hon tröstar sig med allt det goda som ändå uträttats.

Titel: Kallelsen.

Författare: Görrel Espelund.

Förlag: Eddy.se (309 sidor).

Genre: Roman.

Fler artiklar för dig