Kultur

Smått oemotståndligt när judisk humor möter franskt temperament

Magnus Sundell har sett serien ”Reformed” på Max om den unga rabbinen Léa

I franska ”Reformed” möter vi Léa, nybliven rabbin, som försöker få ihop sin judiska tro och tradition med det moderna samhälle hon lever i. En varm, charmig och rolig komediserie som lyckas förmedla ett tänkvärt och berörande allvar.

Att försöka tolka flertusenåriga trossatser och religiösa förhållningssätt utifrån en samtida kontext för att förena dem med vårt moderna samhälle, är att anta en utmaning som på många sätt kan göra livet rikare – men troligen inte enklare. För när uråldriga traditioner och synsätt möter nutidens värld uppstår ibland svårlösta krockar och frustrerande kommunikationssvårigheter. Det kan i värsta fall skapa konflikter som splittrar – men det kan också leda till försonade relationer och mer inkluderande gemenskaper. Oavsett uppstår i detta möte en hel del komiska situationer.

Allt det där speglas på ett konkret, angeläget och underhållande sätt i den nya franska serien ”Refused” som nu kan ses på strömningstjänsten Max. Där möter vi den unga Léa Schmoll (Elsa Guedj), som återvänder från några års studier till sin hemstad Strasbourg för att bli rabbin i en liten reformjudisk synagoga.

Humorn öppnar upp för bråddjup, ibland när man minst förväntar sig det.


"Reformed".

Då hon inte får tag i en lägenhet flyttar hon tillfälligt in hos sin pappa André (Eric Elmosnino), som är psykoterapeut. Han är numera ateist och har distanserat sig från sitt judiska arv. Att hans dotter valt att bli rabbin i stället för läkare, som han hoppats, är en stor besvikelse för honom och en ständig källa till konflikt och smågnabb dem emellan.

"Reformed".

Léas bror Joël (Solal Bouloudnine), som är av betydligt mer lättsam natur än sin grubblande syster, finner sig tillrätta i den judiska kulturen och dess traditioner, utan att egentligen vara särskilt religiös. Vid familjemiddagarna får han ofta rollen att medla mellan sin far och syster.

Vi får följa Léas försök att ta sig in i uppgiften som rabbin; bland annat hennes första omskärelse, första begravning, första bar mitzva och första vigsel – alla med olika typer och grader av förvecklingar. Men vi följer också hennes privata, lätt röriga liv; hennes relationer, hennes patos för det rätta, hennes tvivel på sin egen roll och förmåga, hennes längtan efter kärlek och sammanhang.

”Reformed” är i grunden en komediserie, men enkelheten i upplägg och format (åtta 30-minutersavsnitt) är skenbar. För som all riktigt bra komedi förmedlar den skickligt ett stort mått av allvar. Humorn öppnar upp för bråddjup, ibland när man minst förväntar sig det. Och när judisk humor och självironi möter franskt temperament blir det för mig smått oemotståndligt.

"Reformed".

Serien är inspirerad av Delphine Horvilleur, en av Frankrikes första kvinnliga rabbiner och i dag välkänd författare och debattör, men filmskaparna är noga med att påpeka att Léa absolut inte är Delphine, utan sin alldeles egen. Elsa Guedj känns ett med rollen som Léa och gör den med en charm och lågmäld pondus som fängslar och skapar intresse för henne och hennes liv – och öppnar för att ta till sig hennes ofta kloka funderingar.

Den engelska – och svenska – titeln ”Reformed” tar fasta på Léas och hennes reformerta församlings försök att tolka sin judiska tro utifrån sin samtida kontext. Även om det är centralt i serien, tycker jag mer om originaltiteln ”Les sens de choses” – ”Tingens mening” – då den bättre speglar seriens breda existentiella anslag och Léas eget förhållningssätt. I en scen förklarar Joël för Tomer, synagogans säkerhetsvakt: ”Min syster behöver alltid förstå meningen med saker och ting. Jag tror det är därför hon blev rabbin.”

I en diskussion med Arié (Lionel Dray), rabbin i en ortodox synagoga i närheten – en intressant relation som återkommer genom hela serien – säger Léa: ”Religionen måste alltid ifrågasätta sin relevans” – vilket går hand i hand med hennes ifrågasättande av sin egen relevans. För Léa är tvivlet inte ett hot, utan en del av och en förutsättning för tron.

För den som förväntar sig mer kring judars aktuella situation i Frankrike utifrån ökande antisemitism och kriget i Gaza har ”Reformed” inte så mycket att ge. Men för den som intresserar sig för det där mötet, den där krocken, jag beskrev tidigare och en urgammal religions möjlighet att vara relevant för nutidsmänniskan ger den många tänkvärda inspel.

För mig är serien en varm, charmig, rolig (många skratt) och berörande (även tårar) påminnelse om att religioner må vara urgamla, men då vi människor i grunden är likadana nu som då, kan de faktiskt hjälpa oss i våra försök att leva med oss själva och varandra i dag – om vi vågar gå i närkamp med vad de säger.

Hoppas på fler säsonger.

---

”Reformed”

Genre: Tv-serie

Regi: Keren Ben Rafael

Manus: Noé Debré, Benjamin Charbit

Genre: Drama

Medverkande: Elsa Guedj, Eric Elmosnino, Solal Bouloudnine m fl.

Strömning: Max (8 avsnitt)

Betyg: 4

---

Fler artiklar för dig