05 december 2021

En tidning på kristen grundBöcker

Sex och våld - 2020:s tema bland bokdebutanterna

Fem nominerade till debutantpriset, som avgörs i mars

Rekordmånga författare debuterade under 2020 och juryn för Borås Tidnings debutantpris har därför haft en extra svår uppgift.

Bland de 120 debutanterna föll valet till sist på Annika Norlins novellsamling “Jag ser allt du gör”, Hanna Johanssons roman “Antiken”, Donia Salehs roman “Ya Leila”, Erik Lindman Matas självbiografiska långdikt “Pur” och Arazo Arifs diktsamling “mörkret inuti och fukten”.

Jurymedlemmen och litteraturvetaren Linnéa Lindsköld säger till TT att ett gemensamt tema bland årets debutanter är sex och våld. Hon tror att det kan bero på att samma tema återfinns i många av dagens tv-serier. Vem som tilldelas årets debutantpris tillkännages i mars.

---

Fakta: Borås Tidnings debutantpris

  • Borås Tidnings debutantpris är ett litterärt pris på 150 000 kronor som instiftades år 2001. Borås Tidning och Högskolan i Borås samarbetar om priset som syftar till “att stödja ett författarskap som juryn anser ha förutsättningar att bli spännande och betydande”. Varje år nomineras fem författare.

---

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson är reporter på Dagens kultur- och livsstilssidor.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Böcker