Böcker

Måste tankarnas virrvarr vara ett rasande krig?

Tankar om tankar är på tapeten. Per-Johan Thörn Wistrand har läst två nya böcker där inte bara titlarna liknar varandra.

Två böcker om tankar, skrivna av amerikanska författare och nyligen utgivna på kristna förlag i Sverige. Både Jennie Allen och Criag Groschel vill hjälpa människor att ta kontroll över sina tankar och bryta negativa mönster. Per-Johan Thörn Wistrand har läst.

Våra tankar. Vi bär dem ständigt med oss. De påverkar oss själva och hur vi är mot andra. Samt i förlängningen även hur vi reagerar på vad andra människor gör mot oss. Jennie Allen tar i sin bok exempelvis upp hur hjärnans så kallade spegelneuroner hjälper oss att känna med dem vi möter. Att le mot den som ler. Att gråta med den som gråter.

Jag kan höra 1600-talsfilosofen René Descartes ord “Jag tänker, alltså finns jag” ge genklang i hennes text när hon tar det hela vidare: “Du är inte det du äter. Du är inte det du gör. Du är det du tänker.” Oavsett hur långt man väljer att dra resonemanget kan vi säkert enas om att våra tankar får stora konsekvenser.

Paulus undervisning förekommer mycket i de två böckerna och få har väl beskrivit den kognitiva dissonansen så träffande som han: “Det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.” (Romarbrevet 7:19). Det är en kamp, helt klart.

Men författarna stannar inte vid att kalla det för en kamp. Jennie Allens omslag pryds med färger som tycks rusa in mot ett centrum där det står “Bryt med negativa tankespiraler”. Framsidan av Craig Groeschels bok visar i sin tur svärd och yxor som riktas mot en hjärna. Båda titlarna signalerar att det handlar om att vinna. Krigstemat är tydligt. Stridsmetaforerna många, förr eller senare blir det tal om en andlig drabbning. “…ditt sinne är ett slagfält, och striden om ditt liv vinns eller förloras alltid i ditt tankeliv.”, skriver Groeschel. Och Paulus ord om att göra varje tanke till “en lydig fånge” hos Kristus återkommer som en bärande idé i bådas resonemang.

Ja, gott och ont är i högsta grad verkliga storheter. Gud och den onde. Men måste varje val ges formen av ett rasande andligt krig? Att besegra eller besegras? Jag funderar på om det är fruktbart, om ens hälsosamt, att tänka så i större utsträckning. Fokuset blir lätt skevt.

Jag tycker båda böckerna pendlar fram och tillbaka i sina anslag. Ena stunden läser jag med intresse och en genuin öppenhet. Som när författarna delar med sig av svårigheter de har fått kämpa med på det personliga planet, inte minst kring prestationskrav och känslor av otillräcklighet. Groeschels passage om hur lovsång och tillbedjan kan förändra vårt perspektiv och få oss att må mätbart bättre fysiskt liksom Allens avsnitt om vikten av att välja gemenskap istället för isolering är väldigt bra. Likaså begreppet neuroteologi, som jag inte stött på förut, rader om att jobba på i de berömda hjulspåren för att skapa goda vanor och att Groeschel i efterhand tackar för det Gud inte gjorde i hans liv.

Men ändå är läsningen hela tiden en balansakt. Plötsligt tar “kriget” över och jag blir på min vakt.

För den som vill innehåller sidorna konkreta övningar att göra; sätt att ställa frågor på, inventera sina tankar och förändra negativa spiraler. Men här får jag lätt en känsla av “omprogrammering” och den svårtuggade devisen “fake it ‘til you make it”.

I viss kyrklig debatt framställs ibland en “bibeltrogen”/“andlig” hållning som en motsats till ett “psykologiserande” angreppssätt i olika frågor. Jag är övertygad om att en troende person behöver en rimlig balans mellan dessa två, kanske behöver de inte ens ses som motpoler? I böckerna hittar jag båda delarna. Men det hade gärna fått vara mindre krigssymbolik och mer psykologi parad med Gudsfascination i stil med den här frasen av Craig Groeschel: “Varför viskar vår Gud? Han viskar för att han är så nära.”

Sammantaget tror jag att båda böckerna läses bäst med en stor dos urskiljningsförmåga.

Omslag "Vinn över dina tankar" av Jennie Allen

Titel: Vinn över dina tankar

Författare: Jennie Allen, översättning: Janne Carlsson

Förlag: Sjöbergs förlag (259 sidor)

Genre: Självhjälp/teologi/psykologi

Titel: Vinn kriget i dina tankar

Omslag "Vinn kriget i dina tankar - förändra ditt tänk, förändra ditt liv"

Författare: Craig Groeschel, översättning: Karin Bengtsson

Titel: Vinn kriget i dina tankar - förändra ditt tänk, förändra ditt liv.

Förlag: Livets ords förlag (228 sidor)

Genre: Självhjälp/teologi/psykologi

Fler artiklar för dig