Böcker

Recension: Rörande och tänkvärt i all sin enkelhet

Håkan Arenius har läst “Att baka pepparkakor med mormor” av Rune W Dahlén

bokomslag

Titel: Att baka pepparkakor med mormor och 40 andra andakter om längtan och kallelse

Författare: Rune W Dahlén

Förlag: Votum (173 sidor)

Genre: Uppbyggelselitteratur

Pepparkakorna blir inte godare och det går vare sig fortare eller bättre när barnbarnen hjälper mormor med baket. Men vad gör det när mormor får lyckan att vara med de små! På samma sätt behöver knappast Gud vår tafatta “hjälp”, men han älskar att vara med oss, att se oss skapa och utvecklas.

Ungefär så kan man se på Guds kallelse enligt Rune W Dahlén i den här boken. Det är både rörande och tänkvärt i all sin enkelhet. Och boken vimlar av träffande metaforer av den här sorten. Dahlén har insett att det är större – och förvisso svårare – att skriva kort och enkelt än långt och invecklat.

Dahlén påminner oss om att det nu lite gammaldags begreppet “kallelse” är ett centralt tema i Bibeln som faktiskt kan vara nyckeln till ett gott liv. Han hävdar också att vi alla är kallade, men att uppgifterna kan vara mer eller mindre specifika.

Det är en erfaren och ödmjuk medvandrare som med glimten i ögat delar med sig av sina erfarenheter. Han har själv uppfattat sig som kallad och lyfter många självupplevda exempel. Hela sitt vuxna liv har han ägnat åt att vägleda blivande pastorer och diakoner. Med lätt hand och varmt hjärta skriver han om hur kallelsen kommer till en, hur den kan tas emot och hur man lever med den i ljusa dagar och mörka. Det är systematiskt, det är bibelsprängt och det är jordnära. Allt genomsyrat av en självklar, barnafrom övertygelse om att Gud är god och att han talar till oss.

Bibelcitaten är många och väl invävda i texten. Inlagan är följsamt layoutad med många bilder och väl vald poesi (om än något till åren – är det så tunt med bra poesi om kallelsen efter Nils Bolander?). Det är läsvänligt och lättläst i korta kapitel med avslutande enkla böner.

Till sist: Fäst dig inte för mycket vid ordet “andakter”, men se gärna boken som en vän att återvända till vid livets vägskäl.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig