Musik

Carola medverkar i Melodifestivalen på lördag

Inleder sitt jubileumsfirande på samma plats där genombrottet ägde rum

På lördag går den fjärde deltävlingen av årets upplaga av Melodifestivalen av stapeln. I veckan stod det klart att den gästas av Carola.

Nästan på dagen, 40 år efter att Carola slog igenom med “Främling” i Melodifestivalen 1983 på Palladium i Malmö, dyker hon upp i tävlingen igen. Även denna gång i Malmö, men inte som tävlande utan som mellanakt.

Nyheten läckte ut i medierna i veckan, och på sin egen Instagram lade Carola ut en video där hon bekräftar att hon ska vara med. Hon skriver att hon ser fram emot att framföra sina tre vinnarlåtar – “Främling”, “Fångad av en stormvind” och “Evighet” – men att hon den här gången kommer göra det “med eftertryck”.

I kommentarsfältet har hon själv skrivit fem röda hjärtan följt av texten “Nu ökar vi!”.

Framträdandet i Melodifestivalen blir startskottet för firandet av Carolas fyra decennier långa karriär på scenen. Biljetterna till den stora Carolafesten på Avicii arena i maj tog slut på två dagar, men i veckan annonserade artisten att firandet kommer pågå hela året i och med den genreuppdelade konsertturnén “4 faces”.

Det blir totalt 24 turnéstopp där Carola får visa ett av sina “ansikten”: pop, rock, musikal och gospel. Gospelkonserterna avslutar turnén och äger rum i Frihamnskyrkan i Göteborg, Pingstkyrkan i Jönköping och Filadelfia Convention Center i Stockholm.

---

Fakta: Carola i Melodifestivalen

  • Slog igenom med “Främling”, skriven av Lasse Holm och Monica Forsberg, 1983. Låten vann den svenska uttagningen och placerade sig på en tredjeplats i Eurovision Song Contest samma år.
  • 1990 återvände hon till Melodifestivalen med låten “Mitt i ett äventyr” och kom två efter Edin-Ådahl. Året efter vann hon både Melodifestvialen och Eurovision Song Contest i Rom med “Fångad av en stormvind”.
  • Efter att ha varit mellanakt i Melodifestivalen 2005 och uppträtt med låten “Genom allt”, ställde hon åter upp i tävlingen 2006 med “Evighet” och vann. I Eurovision Song Contest placerade hon sig på en femteplats.
  • 2008 var det dags igen, tillsammans med Andreas Johnson och låten “One Love”. Bidraget tog sig till Andra chansen men åkte ut i en duell mot Nordman.
  • Carola var mellanakt i Melodifestivalen 2013 och sjöng “Främling”.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig