Livsstil

”Gud är lättpratad – och han ger mig bra svar”

I sextio år har Bert-Åke Varg underhållit Sverige. I podden Dagens människa berättar skådespelaren om hur de senaste årens hjärtproblem hjälpt honom att komma tillbaka till barndomens gudstro.

Bert-Åke Varg har haft enorma framgångar genom decennierna. I år är det 60 år sedan han slog igenom och så sent som förra året fick han strålande recensioner för sin roll i komedin "Glada hälsningar från Missångerträsk". Samtidigt är det tydligt att det inte är de yrkesmässiga förtjänsterna som är viktigast för honom om han ser tillbaka på det levda livet.

– Karriären, det är egentligen inte viktigt alls. Kärleken, det är det viktigaste som finns, berättar han i Dagens podcast.

Två gånger har han varit gift. Hans första hustru Anette dog 1993 efter en lång tids sjukdom. I dag är han gift med Julianna.

– Det ska man också tacka Gud för – att man fått möjlighet att träffa sådana kvinnor. Jag har haft tur.

Bert-Åke Varg minns fortfarande dagen när familjen fick beskedet att Anette var svårt sjuk.

– Jag hade en jättefin kåk med pool inne och all sådan där skit. Jag hade kunnat ge bort allt direkt.

Hade du någon hjälp av din tro under den här tiden?

– Jag tänkte faktiskt inte i de banorna under den tiden. Det här med tron, det har kommit tillbaka senare i mitt liv när jag genomgått svåra operationer.

– När man ligger där och väntar på att bli uppskuren, då är man väldigt ensam. Man ligger på britsen och vet att nu ska jag in. Då får man välja vem man ska överlåta det här åt. Och det är Han som bestämmer, konstaterar Bert-Åke och nickar snett uppåt.

Han beskriver sin gudstro som en barnatro som alltid funnits någonstans i bakgrunden, men som nu liksom tagit tillbaka sin rättmätiga plats i livet. Som 70-åring förhandlade han om att få leva till sin 85-årsdag. I dag, snart 84 år gammal, har han just omförhandlat villkoren.

– Ja, det har jag faktiskt. Men det är lite vagare nu. Gud får ta hem mig när han tröttnar på mig. När vi inte har något mer att säga varandra helt enkelt.

Talar du ofta med Gud i din vardag?

– Jag springer inte så mycket i kyrkan. Men pratar med Gud det gör jag faktiskt ganska ofta. Han är lättpratad och han ger mig bra svar.

Hur upplever du ett svar från Gud?

– Jag känner ett plötsligt lugnt. Och så vet jag att nu det är klart, det som vi pratat om.

Det låter som att det en slags frid du beskriver, stämmer det?

– Ja, jag känner mig lugn i de där lägena. Jag vet att jag gjort vad jag kan.

Så, hur skulle du säga att du har det med Gud i dag?

– Det är bra. Det är alltid bra.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig