27 februari 2021

En tidning på kristen grundLivsstil

Scouterna i Kärda Alliansförsamling överraskade de äldre med sång

Initiativet att gå runt och sjunga för äldre och isolerade sprider sig. I Kärda utanför Värnamo fick scouterna i uppdrag att uppmuntra de gamla med sång.

1 av 2

– I många församlingar undrar man vad man ska göra med sina scoutgrupper just nu. Vi lägger fokus på uteaktiviteter och då blev det en bra möjlighet att gå runt i samhället och sjunga, säger Mark Munro, pastor i Kärda alliansförsamling.

Det var ett 20-tal scouter som tillsammans med ledare knackade på hos äldre, både församlingsmedlemmar och andra, med frågan om de fick sjunga en sång. Och gensvaret blev positivt på alla sätt och vis.

– En kvinna som vi besökte var helt överväldigad. Hon brukar gå till kyrkan annars men har inte kunnat göra det den senaste tiden, berättar Mark.

Att scouterna i Kärda Alliansförsamling besöker de äldre är en tradition som funnits redan tidigare. Varje jul brukar alla 80-plussare få ett personligt besök av scouter som sjunger och delar ut julblommor.

– Och när jag hörde talas om balkongsången så kände jag att det här skulle ju vara roligt att göra hos oss också, säger Mark.

Han har redan tidigare knackat på hos de äldre församlingsmedlemmarna och lämnat en hälsning från församlingen; ett litet paket med kakor och ett kort som säger att ”vi har inte glömt er, vi tänker på er och ber för er”.

– Sedan har vi en sms-grupp där jag brukar skicka hälsningar till församlingen, och efter restriktionerna blir det lite oftare. Vi spelar också in våra gudstjänster och sänder live på Facebook, berättar Mark Munro.

Se mer DagenPlay: De sjunger under de äldres balkonger

Gabriella Mellergårdh

Gabriella Mellergårdh är frilansjournalist som återkommande skriver artiklar för Dagen, ofta för avdelningarna livsstil och kultur.

Fler artiklar från Livsstil