Livsstil

Bibelkrönika: Att bedöma utan att döma

Rickard Sundström om behovet av urskiljning i en fartblind tid

Matt 7:15-21

När Jesus börjar meningen med “Akta er” andas det allvar in i uppgiften att klarsynt bedöma rösterna och budbärarna. Att bedöma de som gör sina grejer i Jesu namn, men även avslöja de röster som drivs av villfarelsens ande, av antikrists ande (1 Joh 4:1-6). Döm inte andra, men bedöm de som talar i mitt namn och menar sig vara sända av mig. Kan man summera Jesus vägledning så för att bli klok på hur man bedömer utan att döma?

Jag har en längtan efter mer och delar den säkert med många. Vi har smakat goda saker från Gud tidigare och är tacksamma, men ändå inte nöjda. Det måste finnas mer!

Min livserfarenhet har vispat ihop en salig röra fram till idag. Jag har gjort livsförvandlande Gudsmöten i sammanhang, jag har gått hem med magknip från andra. Jag har mött fantastiska föredömen i tron, jag har mött papperstunna kristna karaktärer som sårat och saboterat. Men jag längtar fortfarande envist nog efter mer av Gud.

Det har smugit ikapp en reskamrat med åren. Ibland vill jag springa ifrån honom, ibland vill jag hålla honom hårt i handen. Han hoppar alltid fram när jag hör om nya, starka grejer Gud gör. Han heter Skepsis och hanteras bäst genom att se på Jesus och frukten, inte stirra på profeterna och megafonerna. På frukten avslöjas trädet.

Då framgång mäts olika i världen och i Guds rike förklarar det Jesus anslag “Akta er” och behovet av urskiljning i en fartblind tid. Några saker som inte behöver betyda god, hållbar frukt är trots allt:

Popularitet, antal följare på Instagram eller att skarorna samlas.

Bibelcitaten och uppenbarelserna.

Produktivitet och väloljad administration.

Utstrålning, begåvning och kommunikativ förmåga, inte ens att det känns fräscht modernt.

Volymen och kraften, att det är så andligt att du går på moln.

Tystnaden och enkelheten, att det är så sparsmakat och jordnära.

Vi behöver dock urskilja i realtid, även om inte frukten hunnit mogna fram. När reskamraten Skepsis dyker upp finns det bra frågor att ställa som hjälper mig bedöma vad som är gott eller destruktivt:

Kan jag se Jesus ansikte i personen eller rörelsen som bedöms, kan jag ana Jesus karaktär? Viras människor runt Jesus eller runt starka personligheter? Blir jag mer fri och växer mitt livsrum eller krymper jag in i osäkerhet? Andas jag lättare eller trycker det över bröstet?

Och du, Skepsis, bara så du vet: Jag längtar efter mer av Gud, efter djupare gemenskap med Jesus, fyllt av Andens liv tillsammans med andra troende. Smaka på den längtans frukt.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig