Livsstil

Dagens bibelkrönikor - nu som podd

Syftet är att texterna, som utgår från Guds ord, ska nå ut till fler när de omvandlas till ljud

Veckans bibelkrönika har länge varit ett uppskattat inslag i Dagen. Från och med nu går de även att finna i poddform – på Dagen.se, Spotify och överallt där poddar finns.

Veckans bibelkrönika, eller Inför helgen som texterna också kallas, är en reflektion som utgår från kyrkoårets bibeltexter och som varje vecka publiceras i Dagen. Många församlingar, inte bara svenskkyrkliga, har som vana att läsa veckans bibeltexter vid söndagens gudstjänst, och krönikorna är tänkta att vara en hjälp att ta till sig texterna.

Åsa Molin är en av Dagens fem bibelkrönikörer som under många år regelbundet skrivit krönikor utifrån kyrkoårets texter.

– Det är jätteroligt att bibelkrönikorna nu kommer i ett nytt format. Det kan vara enklare att ta till sig en text genom att lyssna i stället för att läsa – till exempel när man kör bil, åker buss eller gör något annat – det blir lättillgängligt, säger Åsa Molin, lärare på Akademi för ledarskap och teologi (ALT).

Hon brukar få respons från Dagens läsare som hör av sig när hon skrivit veckans bibelkrönika – läsare som känner igen sig i hennes reflektioner, eller som är glada över att få ett annat perspektiv på bibeltexterna.

– Jag gillar att utgå från ett ställe i bibeltexten där Jesus träder fram som en levande person, en människa när jag skriver en krönika. Det är lätt att fastna i den första tanken som kommer upp, så är det även när jag förbereder en predikan, men då brukar jag försöka inspireras av Tomas Sjödin. Han har sagt att man ska överge sin första tanke, för det är den som alla andra tänker, och i stället försöka gå där det är mindre upptrampat. Men då krävs det att man är kvar i bibeltexten lite längre, säger Åsa Molin.

Varför läser du själv Bibeln?

– För att jag älskar Gud och vill förstå världen. Jag får också syn på mig själv genom bibelläsningen.

Lyssna på podden här

---

Fakta: Veckans bibelkrönika

  • Krönika som utgår från kyrkoårets utvalda bibeltexter för den veckan. En text är hämtad ur Gamla testamentet, en från Paulus brev, en från ett av evangelierna och en från Psaltaren. Texterna har varje vecka ett gemensamt tema.
  • Dagens bibelkrönikörer är Åsa Molin, Rickard Sundström, Daniel Ringdahl, Britta Bolemnäs och David Fiske.
  • Podden Veckans bibelkrönika publiceras varje fredag, på Dagen.se, Spotify och överallt där poddar finns.
  • Tidningen Dagen har som vision att verka för ett samhälle genomsyrat av kristen tro, kristna värderingar och en kristenhet med ett engagemang för hela samhället och dess individer. Att bibelkrönikorna nu tillgängliggörs även som podd är ett led i den visionen.

---

Fler artiklar för dig