Livsstil

”Än i dag kommer folk fram och påminner om den speciella stunden på Nyhem”

Fem kristna profilerna Helena Alin, Daniel Röjås, Zandra Erikshed, Josefina Gniste och Robban Tjernberg berättar om sina starkaste konferensminnen.

Vissa konferenser gör ett särskilt starkt avtryck i våra liv. Dagen lät fem kristna berätta om sina starkaste konferensupplevelser.
Helena Alin, lovsångsledare och låtskrivare.

Helena Alin, lovsångsledare och låtskrivare:

– Releasekonserten för min och min man Petters skiva Saliga visshet på EFS och Salts Årskonferens 2022 i Helsingborg är mitt starkaste konferensminne. Det var så mäktigt att se unga och gamla sjunga ihop med samma fokus. Särskilt starkt minns jag när vi sjöng ”Ps 38B För att du inte tog det gudomliga” och en efter en reste sig upp i lokalen. Till slut stämde alla in i sista raden: ”Jesus är Herre”.

Daniel Röjås

Daniel Röjås, pastor i Centrumkyrkan i Boxholm:

– Mitt starkaste konferensminne är från när jag predikade på Nyhem 2001–2002 under Mats Särnholms och Andreas Ardenfors goda ledning. Jag fick förbön med rop om smörjelse i en barack inför mötena, i en volym jag inte mött vare sig förr eller senare. Gudstjänsterna präglades av en stark tillbedjan med tre gitarrister vars dist lade en tung matta i tältet.

Zandra Erikshed

Zandra Erikshed, relationsfotograf och enneagramcoach:

– Som barn var jag ofta på Oasmöten på västkusten. Jag älskade de långa mötena. Lovsången berörde mig mycket, innan jag själv kunde sätta ord på det. När jag var 15 år åkte jag till Sommar-Oas i Lysekil, år 2000. Det blev en stormig vecka och jag kände att jag stod inför ett viktigt vägskäl. Under lovsången på ett kvällsmöte i slutet av veckan hade jag mitt avgörande ”come to Jesus-moment”.

Josefina Gniste

Josefina Gniste, pastor i Katrineholm Pingst, samt artist och inspiratör:

– Det finns hur mycket som helst. Jag och min man möttes på konferens. Men sedan har jag också haft några av mina starkaste gudsmöten på konferenser. Ett sådant minne är en händelse från 2017 när jag ledde jag lovsången på Nyhemsveckan. Jag satt före gudstjänsten och förberedde mig och tyckte att det var lite konstigt hur jag hade planerat. Det var en sång som liksom inte passade in. Men jag kände ändå att den skulle finnas kvar i låtordningen och när vi sedan står och sjunger sången som var “Jag vill ge dig o Herre min lovsång” upplever jag att Gud säger att något kommer att hända under den tredje versen. Precis före tredje versen upplevde jag att jag skulle uppmana alla i rummet som var äldre än 60 år och som gått före att sjunga den tredje versen över oss unga. Det blev ett otroligt starkt möte mellan generationerna när de äldre reste sig och sjöng: “Men om sången en gång skulle tystna, eller störas av oro och strid, Herre öppna på nytt mina ögon, så jag ser att hos dig är min frid”.

– Än i dag händer det att människor kommer fram och påminner om den speciella stunden.

man

Robert Tjernberg, chefredaktör för Sändaren:

– Mitt starkaste konferensminne av andlig karaktär är nog mötet med Magnus Malms bibelstudier på Hönökonferensen, som på många sätt bidragit till viljan att gräva mer i mina kristna ”rötter”. Det är jag tacksam för. I övrigt kan det ha varit när jag ”tunnlade” John Eidering, nu pastor i Vårgårda, men då representerade Fiskebäck i den årliga fotbollsmatchen mellan just Fiskebäck och Vårgårda. Också det på Hönökonferensen. Hönökonferensen är helt enkelt en över lag väldigt stark tillställning.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar