05 maj 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Second hand-butik fick drive through

Invigning av gåvomottagningen på second hand-butiken Ge för livet i Huskvarna.

Under den strålande vårsolen i lördags invigdes gåvomottagningen på Ge för livet second hand-butiken på Kungsporten, Huskvarna. För att underlätta gåvomottagandet har det byggts till en drive through.

Bandet klipptes av Gunnar Sandberg som har jobbat 16 år på second hand-butiken. Butiken startade 2001 och hette från början Bra & Begagnat, men vid årsskiftet skedde ett namnbyte till Ge för livet second hand.

Butiken har också fått nya kassaapparater och man har gått över till miljövänliga papperskassar. Butiken har ökat försäljningen rejält och därmed också behållningen till humanitära insatser.

En bidragande orsak till försäljningsökningen beror också på att butiken nu har öppet hela året, men fortfarande bara vid två tillfällen i veckan; onsdag eftermiddag och lördag förmiddag. Volontärer jobbar hela veckan i butiken och då är också gåvomottagningen öppen.

Allt började med en second hand-butik med namnet Bra & Begagnat. Butiken startades i Örebro 1995 av Evangeliska frikyrkan för att samla in pengar till EFK:s humanitära insatser internationellt, samt till diakonala insatser i Sverige.

Butikspersonalen är med och bestämmer över vilka lokala och internationella sociala projekt som pengarna ska gå till. Allt fler butiker startas nu, den senaste startade i februari i Bromma. Ju fler butiker som öppnas och ju fler saker som skänks, desto mer ökar försäljningen och desto fler människor får hjälp.

Ny verksamhetschef är Mats Hillerström. Butikschef för second hand-butiken på Kungsporten är Thomas Lilja. Styrgruppen med Eber Fransson som ordförande har styrelseledamöter från Korskyrkan och Kungsportens församling.

Eber Fransson

Fler artiklar från Dagen Lokalt