21 oktober 2020

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Kammarkörens vårkonsert i Aspnäskyrkan

Det är väl inte utan att det börjar kännas som om det skulle kunna bli vår snart. Jodå, visst är det kallt, snöblandat och lite otrevligt emellanåt, men det blir ljusare! Ett tecken på att det kommer en vår är att Aspnäskyrkans Kammarkör har haft sin årligen återkommande vårkonsert i Aspnäskyrkan Jakobsberg, med nästan fullsatt kyrka.

1 av 8

Titeln på en av sångerna i början av konserten var "You must believe in spring!" av Bill Evans, och det kanske är en uppmaning vi ska ta till oss just nu. Då man kom in i kyrkan strax innan konserten skulle börja, fann man ett rikt dukat bord som skulle förse den stora publiken med något uppfriskande i pausen. Eller kanske köpa körens skiva eller få information om det hjälpprojekt som var slutmålet för den insamling man gjorde under kvällen.

Kören består av cirka 30 medlemmar och ledare och dirigent är Stig Andersson. Programledare var under konserten Barbro Andersson, som också är en av körens solister. Johanna och David Åström var särskilt inbjudna musikaliska gäster.

En betydande del av det program kören bjöd publiken på, har sin bakgrund i Dag Hammarskjölds efterlämnade dagbok "Vägmärken" och den musikaliska svit med samma namn som Kammarkörens ledare Stig Andersson har komponerat. Sviten uruppfördes i Berwaldhallen 2011 och ingår i körens repertoar. I lördagens konsert hade kören också valt några av sina favoriter i genrerna evergreens och gospels.

Det var mycket folk i kyrkan. En av dessa var Göran Oscarsson, mångårig medlem i församlingen:

– Det var roligt att se så mycket folk i kyrkan, och så många som man inte har sett förut! Det tror jag beror på att den sångstil kören har attraherar många. Det blir lite omväxling i förhållande till den mera vanliga stilen. Dessutom är man imponerad av körens sätt att framföra sångerna. Proffsigt! Stig Andersson, körledaren, är ju också en man med en fantastisk gåva att musikaliskt forma texterna från Dag Hammarskjölds dagbok, vilket vi fick njuta av under konserten.

En annan av åhörarna, Margareta Broberg säger:

– En fantastisk kör som bjöd oss på olika sång och musikstilar! Förutom musiken med tema ”Hammarskjölds Vägmärken” och dess texter var det också andra inslag som imponerade stort på mig. Kan nämna särskilt kvällens inbjuda gästartister Johanna och David Åström som verkligen förgyllde kvällen. Men jag vill också nämna Björn Skifs sång "Håll mitt hjärta" och sången "Blott en dag", två sånger som verkligen gjorde intryck!

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar